Vučić za Fajnenšel Tajms: Ne možemo da zavisimo od odluke Evropskog saveta

Vesti 23. okt 201910:39 > 10:44
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom."Moramo sami o sebi da brinemo, to je jedini način, to je jedini pristup, Sve drugo bi bilo neodgovorno", rekao je Vučić u intervjuu za Fajnenšal tajms (FT), koji je taj članak objavio pod naslovom "Balkanske zemlje računaju na regionalne veze posle odbijanja EU".

Vučić je rekao da se sada vidi da u procesu pristupanja Uniji ne zavisi sve od zemalja koje tome teže, iako im se baš to uvek govori.

„Oni su uvek govorili od vas zavisi, od brzine vaših reformi… Sad su pošteniji, sad bar kažu nije sve do vas“, rekao je Vučić u osvrtu na odluku da se ne odredi datum pregovora tim dvema zapadnobalkanskim zemljama uprkos reformskim naporim.

Vućić je rekao da te zemlje treba više da se okrenu reginalnoj saradnji.

„Ne možemo da zavisimo od naredne odluke Evropskog saveta ili od toga da li će holandska vlada odlučiti ovako ili onako ili da li će danska vlada uraditi nešto drugačije od onoga što očekujemo“, rekao je Vučić.

On je rekao da zemlje moraju najpre da se okrenu jedne drugima, ostajući na putu ka EU ali ne očekujući „milostinju od bilo koga“.

U vezi sa nedavnom potpisanom deklaracijom o formiranju sporazuma o saradnji po šengenskom modelu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, rekao je da ranije susedi Srbije nisu bili zainteresovani jer su očekivali mnogo više od EU.

On je rekao da je spreman da uskladi stope poreza na dodatu vrednost i podsticaje za investiranje sa Albanijom i Severnom Makedonijom i izrazio očekivanja da će se izmedju tri zemlje stvoriti tržište od 12 miliona ljudi.