Niški funkcioner negira otimanje telefona, Nonić najavljuje tužbu

Vesti 23. okt 201918:24 > 18:30
N1

Posle jutrošnjeg incidenta, u kome je drugi čovek Niša - načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić istrgao mobilni telefon odborniku Srđanu Noniću dok je susret prenosio uživo na Fejsbuk stranici Niške inicijative, ekipa N1 probala je da stupi u kontakt sa jednim od najzatvorenijih niških funkcionera. Janić je na kraju odgovorio - nema incidenta, niti novinarskih pitanja na koja nije odgovorio.

Nonić: Dobro jutro, načelniče.

Janić: Ja ću da te tužim.

Ovako je krenuo razgovor između odbornika opozicione grupe Niška inicijativa Srđana Nonića i načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića, koji tvrdi da se incident, iako je uživo prenet na društvenoj mreži Fejsbuk, nije ni dogodio. Najpre u kratkom SMS, a potom i u slučajnom susretu sa našom ekipom, čije pozive i pitanja ignoriše čitave godine.

„Na snimku šta god da se vidi – ja sam ga najljubaznije zamolio da se skloni i ne snima ono što nije za snimanje“, kaže Janić. 

N1: Videli smo udarac u telefon.

„Taman posla, pa da li ja Vama ličim na tako nekog“, rekao je Janić.

N1: Ja sam video, lično.

„Bila su tri čoveka unutra, a Vi ako ste videli – možda na snimku“, kaže Janić.

„To je trend koji vlada poslednjih godina u Srbiji – verujte meni, a ne svojim očima. Verovatno i gospodin Janić želi da mi verujemo njemu“, objašnjava situaciju novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov i dodaje da je tehnologija napredovala da sami možemo da vidimo šta se zaista dogodilo.

Odbornik Srđan Nonić, koji mesecima protestuje zbog zatvorenosti lokalnih institucija i medija, susrete sa funkcionerima tokom protesta prenosi na mrežama, najavljuje protiv Janića krivičnu prijavu.

POVEZANE VESTI

„Udario me nečim preko ruku i oteo mi telefon, prestalo je snimanje koje je išlo uživo. Prišao je još jedan čovek koji je bio sa njim i skočio na mene, ja sam pokušavao da uzmem svoj telefon nazad. Dok je telefon bio ugašen, pritrčali su i namestili se kao da će da me biju, onda sam ja počeo da vičem kako bi čuli ljudi okolo“, kaže Nonić.

U tom komešanju, kada su videli da je izvukao rezervni telefon i krenuo ponovo da snima, načelnik se umirio i odmah negirao da je bio nasilan, podseća odbornik.

„Konsultovao sam se sa pravnim timom, podneću privatnu tužbu. Ja sam išao kod lekara, jer imam određene posledice tog napada“, kaže Nonić.

Koji se, kaže Janić u slučajnom susretu sa ekipom N1, nije dogodio, kao ni to da mu novinari šalju pitanja i pozivaju ga, a on ne odgovara.

„Nemojte da šaljete mejlovima ili telefonom, donesite pitanja kod mene i dobićete odgovor sigurno“, kaže Janić.

„Mi smo videli da se poslanik Orlić vozi u letećem automobilu, Mirović se teleportuje…“, kaže Stankov.

Dok prvi čovek uprave Grada Niša zagovara tradicionalne načine saradnje sa medijima, pa Stankov zaključuje da na važna pitanja koja su mu defakto poslata – ni ne želi da javnosti odgovori.