Palmer o dijalogu: Grenel će vršiti pritisak da obe strane brzo reaguju

FoNet/Nenad Đorđević

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer na pretresu o Zapadnom Balkanu, u senatskom Pododboru za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju naveo je da će zajedno sa izlaslanikom Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom raditi u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova. On je dodao da očekuje da će nova Vlada Kosova da ukine tarife, a Srbija da prestane kampanju protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Za novu vladu Kosova, Metju Palmer je rekao da će biti prva Vlada u kojoj nema pripadnika OVK, a na pitanje da li misli da je to dobar znak, naveo je da se nada da je to dobar podsticaj.

Palmer dodaje da stalno komunicira sa Grenelom, koji je zainteresovan za ekonomsko osnaživanje i misli da to može da približi strane u dijalogu.

„Mislim da će ambasador Grenel vršiti pritisak na strane da brzo reaguju. Sada imaju pažnju Bele kuće, imaju puni fokus ne samo administracije, već predsednika i Bele kuće. To je veoma korisni instrument koji neće zauvek postojati. I da bi to iskoristile, strane moraju da pokažu da su spremne da brzo deluju da bi postigli sporazume, primenile ih i pokazale da su isto toliko posvećene pomirenju i normalizaciji koliko i mi“, navodi Palmer.

Reč o je pregovorima koje predvodi Evropska unija, Sjedinjene Države nemaju formalnu ulogu u samom procesu dijaloga, podseća.

„Mi smo tu, podržavamo proces i ohrabrujemo strane da postignu taj dogovor. Međutim, želimo i da budu svesni šta im se nudi, zašto je važno da postignu sporazum o normalizaciji. To je, iskreno, jedan od razloga što je odluka Evropskog saveta da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom toliko obeshrabrujuća. Zato što šalje pogrešnu poruku i Beogradu i Prištini – a to je da možete da uradite teške stvari, da donesete teške odluke, da postižete komprimis, ali vam i dalje može biti odbijen put napred ka Evropi“, navodi Palmer.

Za Balkan nisu dovoljne reči podrške, kaže Palmer i dodaje da Amerika treba da poveća prisustvo i investicije u regionu.

Za N1 izveštava novinarka Glasa Amerike Ivana Konstatinović: