Novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu biće donet do kraja godine

Vesti 28. okt 201913:27 > 13:32
Tanjug/Sava Radovanović

Do kraja 2019. godine biće donet novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, izjavio je državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić.

Otvarajući konferenciju „Bezbedan rad-zdrava budućnost“, organizovanu povodom obeležavanja Godine bezbednosti i zdravlja na radu, Nerić je istakao da je sistem bezbednosti zdravlja na radu ključni interes našeg društva.

„To je sistem koji se bavi ljudima i zaštitom života i zdravlja, a neposredno utiče na zadovoljstvo zaposlenih, pa time i na njihovu veću produktivnost i ukupnu konkuretnost privrede na tržištu“, objasnio je Nerić. 

V.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula rekla je da se zakon donet 2005. godine nije menjao 14 godina, ističući da će učiniti sve da sačuvaju živote svih ljudi. Prema njenim rečima, statistika kaže da su gradilišta najveći problem kada je reč o bezbednosti radnika i da su prošle godine bila 53 smrtna slučaja zbog povreda na radu. 

Nacrtom zakona o bezbednosti i zdravlju na radu predviđeno je 59 različitih prekršaja, a kaznene odredbe će iznositi i do dva miliona dinara, navela je Furtula.

V.d. direktora Insektorata za rad Stevan Đurović istakao je da su prošle godine imali 31 odsto više nadzora nego 2017. godine. On je objasnio da sve više „subjekata“ poštuje zakon kao i da sve manje ljudi radi na „crno“. 

„Zakoni generalno nisu loši, već njihova primena“, ocenio je Đurović.

On je dodao i da ljudski život nema cenu, istakavši da ne prihvata da neko sebe može da abolira iz lanca odgovornosti.