Stefanović: Ženama žrtvama nasilja osigurati bezbednost i ekonomsku samostalnost

Vesti 28. okt 201915:39 > 15:44
MUP Republike Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je, prilikom posete Sigurnoj kući u Beogradu, da država mora pre svega osigurati bezbednost ženama žrtvama porodičnog nasilja, ali im i pomoći da se ekonomski osamostale.

„Policija će uvek biti pouzdan oslonac i štićenicama Sigurne kuće i svim žrtvama nasilja u porodici i učiniće sve da ih zaštiti, ali uz njih mora čvrsto stati celo društvo“, ocenio je Stefanović, saopštio je MUP Srbija.

„Žrtve moraju znati da nasilje nije samo njihov problem i samo njihova briga, već problem svih nas, od kojeg niko ne okreće glavu“, rekao je Stefanović.

Stefanović je štićenicama Sigurne kuće uručio prigodne poklone, a Privrednoj komori Srbije je zahvalio što je prihvatila inicijativu MUP da se organizuju edukacije za žene koje borave u Sigurnoj kući kako bi se osnažile i mogle da dobiju posao.

Direktorka Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Branislava Simanić najavila je da će se u narednih mesec dana, svakog vikenda, organizovati radionice na različite teme – kako da upravljaju ličnim finansijama, da započnu sopstveni posao, alternativne tehnike komunikacije, upotrebu računara, engleski jezik.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević naglasila je da je cilj Sigurne kuće da se žene osnaže, edukuju i zaposle kako bi mogle da nastave da žive samostalno sa svojom decom.

„Naš cilj je da se one edukuju, zaposle i mogu da nastave da žive samostalno sa svojom decom daleko od nasilja koje su godinama trpele“, rekla je Stanojević.