Vučićevoj supruzi plaketa za doprinos zdravlju

Vesti 29. okt 201913:14 > 13:18
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Marijan Ivanuša i supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamara Vučić, dobitnici su plaketa za doprinos zdravlju u Srbiji, koje je povodom obeležavanja 95 godina postojanja uručio Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut".

„Batutove dane“, kojima Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ obeležava 95 godina svog postojanja i 100 godina od osnivanja Stalne epidemijske komisije otvorio je u Beogradu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je tokom uvodnog izlaganja ocenio da protekli vek rada te institucije pokazuje kako se brinulo za narod u Srbiji, a da se praksa očuvanja zdravlja naroda nastavlja i danas.

V.d. direktor Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović istakla je važnost uloge doktora Milana Jovanovića Batuta koji je bio na čelu Stalne epidemijske komisije koja je osnovana 1919. godine. Batut je, kako je ocenila, imao veliki uticaj na podizanje svesti naroda o zdravlju.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Medicinski fakultet u Beogradu osnovan je 1920. godine, a prvi dekan bio je upravo Batut.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu takođe je istakao važnu ulogu Batuta u istoriji zdravstva Srbije i pozvao na obeležavanje 100. godišnjice te institucije koja se navršava naredne godine.

Centralna tema stručnog skupa „Batutovih dana“ je „Imunizacija u Srbiji – dostignuća prošlosti, izazovi sadašnjosti, stremljenje budućnosti“.