Štab: Obuzdan požar na Staroj planini, još nije lokalizovan

Vesti 30. okt 201908:37 > 11:38
TANJUG/Aleksandar Ćirić

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Pirota Sreten Savov rekao je da je vatrena stihija na Staroj planini, gde je požar izbio pre četiri dana, obuzdana, ali još nije lokalizovana i sprečeno je njeno dalje širenje.

„Meštani staroplaninskih sela Dojkinci i Topli Do su bezbedni, nisu ugroženi, kao ni njihovi život i imovina. Nema nikakvih problema i nadamo se da ih neće ni biti'“, rekao je Savov.

Prema njegovim rečima, vatrogasno – spasilačke jedinice su usmerile vatru u drugom smeru.

„Reč je o izuzetno nepristupačnom terenu na nadmorskoj visini od 1700 do 1900 metara. Situacija se stalno menja a vetar ometa gašenje požara“, rekao je Savov.

POVEZANE VESTI

Dodaje da danas u Topli Do nose hranu, vodu i gorivo za vatrogasno – spasilačke jedinice koje su stalno na terenu.

„Na ovaj način realizujemo odluku sa jučerašnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije. Ujedno ćemo na terenu videti kakva je trenutna situacija sa požarom u tom delu Stare planine“, rekao je Savov.

U Gradskom štabu, posle sednice povodom požara na Staroj planini, saopštili su da za sada nema potrebe da se uvede vanredna situacija u Pirotu zbog požara koji je zahvatio Staru planinu. Komandant Štaba, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izjavio da će stalno pratiti razvoj situacije na terenu, anagažovati materijalno-tehničke resurse javno-komunalnih preduzeća, izdvojiti novčana sredstva iz stalne rezerve grada za vodu neophodnu ljudima koji gase požar.

„Apelujem na građane da se ne organizuju sami i na svoju ruku gase požar krećući se na tom području zbog opasnosti. U stalnom smo kontaktu sa Vatrogasno-spasilačkim bataljonom i Radio klubom Pirot“, kazao je Vasić.

Na gašenju požara na Staroj planini, prema poslednjim informacijama, angažovano je više od 200 vatrogasaca, pripadnika Žandarmerije, radnika “Srbija šuma“ i građana. Požarom nije ugroženo stanovništvo i imovina, kaže se u sapštenju Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Gašenje požara i dalje otežava nepristupačan teren i velika nadmorska visina, zbog čega se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vatrogasnim vozilima. Na gašenju požara angažovani su vatrogasci – spasioci iz Pirotskog okruga, Niša, Zaječara, Leskovca, Smedereva, Pančeva, Jagodine, Šapca i Kruševca.