Trg se otvara za vikend, a rok produžen do januara, ne zna se šta će se raditi

Vesti 30. okt 201918:47 > 18:54
N1

Novi rok za završetak Trga republike je 23. januar 2020. godine. Radovi će, međutim, biti završeni za nekoliko dana. Ugovor sa izvođačem radova je produžen, ali nigde se ne navodi šta će tačno biti rađeno u dodatnih 90 dana.

Više od 500 dana trajaće rekonstrukcija Trga republike. Prema najnovijim informacijama koje je preneo Blic, menja se član 6 Ugovora za izvođenje radova između Grada Beograda i dobavljača „Štrabag doo“.

Produžava se ugovoreni rok za izvođenje radova, do 23. januara. Finansijska sredstva za izvođenje radova, kako navodi Blic, ostaju nepromenjena.

POVEZANE VESTI

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kako prenosi agencija Tanjug, u svom saopštenju navodi da je dodatno vreme potrebno kako bi se izradila neophodna dokumentacija koja je u vezi sa Ugovorom.

„Odluka o izmeni ugovora o javnoj nabavci doneta je isključivo zbog toga što je prethodni ugovor isticao 25. oktobra“, navodi se.

Upravo je Ugovor o izvođenju radova na Trgu nešto što javnost još nije videla, ne zna se ni konačna cena rekonstrukcije posle dodatnih radova, a odbornici gradske skupštine o svim promenama saznaju iz medija, kaže predsednik odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović.

„Sebi daju treći put dodatni rok kako bi ispeglali sve sporne stvari i apsolutno je skandal da šminkanje Trga republike traje 519 dana, za mnogo kraće je svojevremeno napravljen Sava Centar, Pančevački most, čak i Empajer Stejt bilding, tako da je ovo finalni dokaz apsolutne nesposobnosti gradske vlasti i iluzorno je da tražimo ostavke, ali svaki častan čovek bi to odavno uradio“, kaže Jovanović.

Odbornička grupa Saveza za Srbiju tvrdi i da će radovi zbog dodatne rekonstrukcije koja se sada završava koštati više i na uvid je tražila ugovor sa izvođačem koji još nije dobila.

„Moje informacije su da će sad smanjiti garantni rok sa 10 godina na dve za Trg republike, što bi bio još jedan skandal. Ja upozoravam Vesića i gradsku vlast da ni slučajno ne smanjuju ugovaranje garantnog roka sa izvođačem sa 10 na dve godine“, kaže Jovanović.

U zahtevu za produžetak roka koji je podnet 27. septembra, firma „Štrabag“, prema pisanju Blica, navodi obustavu radova zbog arheoloških iskopina, izmeštanje instalacija, kao i višak radova za koje je pokrenuta procedura ugovaranja i nepredviđenih radova za koje još nije sprovedena procedura ugovaranja, kao glavne razloge za produžetak roka.

Rekonstruisan Trg republike otvoren je još u avgustu, međutim, ne sa srećnim krajem. Pošto su kocke konačno okrenute, za dva dana uslediće repriza i tada će biti u potpunosti sklonjeni svi saobraćajni znaci i saobraćaj oko Trga republike počeće da funkcioniše. Međutim, tu nije kraj. Kraj radova na Trgu republike očekuje se 23. januara sledeće godine, možda.