Dvojica radnika poginula na gradilištu kod Čortanovaca

N1

Dvojica radnika poginula su na gradilištu kod Čortanovaca.

Mediji prenose da je reč je o muškarcima starosti 24 i 25 godina, turskim državljanima.

Prema navodima radnika na gradilištu, dvojica poginula su dva brata koja su radila za tursku firmu, podizvođača na izgradnji železničkog nadvožnjaka u Čortanovcima.

Nastradali su kada se na kranu otkačila sajla koja je držala korpu, a u kojoj su se radnici nalazili.

Kako javlja reporterka N1, na licu mesta vidljivi su tragovi krvi, šlemovi, obuća, ali i iskidani zaštitni pojasevi.

Iz Hitne pomoći u Novom Sadu je rečeno da su dobili poziv jutros oko 7.50. Ekipa je izašla na lokaciju u pravcu Banstola ka Dunavu, gde se nalazi gradilište.

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zbog pogibije dvojice radnika na gradilištu tunela na pruzi Beograd – Novi Sad u Čortanovcima.

Kako je saopšteno, zaštitnik je od Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tražio da ga u narednih 15 dana obavesti o svim aktivnostima i merama koje je Inspektorat eventualno preduzimao u prethodnom periodu u pogledu kontrole primene zakonskih odredbi o bezbednosti na radu na tom gradilištu.

Zaštitnik je obavestio Inspektorat za rad da smatra potrebnim da taj organ u okviru svojih nadležnosti sprovede postupak kontrole kako bi ispitao okolnosti pod kojima su poginuli radnici i da o tom obavesti Zaštitnika građana.

Po dobijanju traženih informacija i sagledavanju svih relevantnih činjenica u ovom slučaju, zaštitnik građana će obavestiti javnost, navodi se u saopštenju.