Bivša ambasadorka Bugarske: Niš je ruska vojna baza u Srbiji

Vesti 31. okt 201912:11 > 12:19
N1

Bivša ambasadorka Bugarske u Sjedinjenim Američkim Državama Elena Poptodorova izjavila je da je Niš očigledno ruska vojna baza u Srbiji, dok je bivši ministar spoljnih poslova te zemlje Solomon Pasi pozvao Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji, piše danas Sputnjik.

„Niš je očigledno ruska vojna baza u Srbiji, koju nazivaju centrom ili skoro institucijom. Ako tamo ostave S-400, on će pokrivati Bugarsku i ceo region Zapadnog Balkana“, ocenila je Poptodorova.

Pasi je, na svom Tviter profilu, objavio fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i evropskim komesarom Johanesom Hanom, apelujući na Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji.

„Da li će biti nekih diskusija o ruskom vojnom prisustvu u Srbiji i ruskom špijunskom centru u Nišu, ili i mi i KGB nudimo evropske perspektive“ napisao je Pasi.

Ranije su iz Atlantskog centra Bugarske, kojim predsedava Pasi, saopštili da su zabrinuti zbog transporta ruskog sistema S-400 u Srbiju, jer bi njegovo prisustvo u srcu Balkana formiralo zonu u koju bi NATO teško ušao u slučaju krize.

„Značajan deo vazdušnog prostora iznad zapadne Bugarske, uključujući i Sofiju, naći će se u dometu tog raketnog sistema. To protivreči interesima naše zemlje, koja je NATO saveznik“, navodi se u saopštenju Organizacije, prenosi Sputnjik.