Požari kod Bosilegrada: Situacija stabilnija, stigla pomoć vojske

N1

"Stabilnija je situacija na lokacijama koje gore u opštini Bosilegrad na tromeđi Srbije, Bugarske i Severne Makedonije, ali požari jos nisu ugašeni i još je na snazi vanredna situacija", kaže za N1 Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad u kojoj i dalje bukte šume i nisko rastinje na devet izuzetno strmih i nepristupačnih lokacija.

Kiše na mestima gde gori uopšte nije bilo, iako su je očekivali kao spas.

POVEZANA VEST

„Došla je u pomoć i vojska, ukupno nas je oko 250, uključujuci i vatrogasce, meštane i dobrovoljce. Krenuli smo da ugasimo požar do kraja, sada nas ima dovoljno“, kaže Zaharijev.

On je rekao da nema informacija o eventualnoj podršci helikopterskih jedinica.

Više od 100 pripadnika vojske na terenu

Pripadnici Vojske Srbije i danas su angažovani u gašenju požara u opštinama u Srbiji u kojima je proglašena vanredna situacija.

U opštinama Trgovište (sela Prolesje, Bele vode i Crna reka) i Bosilegrad (na potezu atara sela Donje Tlameno-Jarešnik) danas je angažovano više od 100 pripadnika Četvrte brigade kopnene vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Pripadnici Vojske Srbije, u veoma otežanim uslovima, činili su sve kako bi požar bio ugašen u što kraćem roku. Iako je u toku današnjeg dana veliki deo vatrene stihije lokalizovan, pripadnici Vojske Srbije ostaće u pripravnosti i biće na raspolaganju da pomognu svom narodu, u svakom trenutku, dok požar u potpunosti ne bude ugašen“, dodaje se u saopštenju.