Kiša jedina pomoć iz vazduha u gašenju požara na Staroj planini, "iljušina" nema

Vesti 01. nov 201917:22 > 19:04
N1

Požari na Staroj planini i u okolini Bosilegrada i Trgovišta su pod kontrolom, zahvaljujući samo naporima ljudi sa terena, jer je pomoć iz vazduha stigla - samo u vidu kiše. Predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Niša za N1 pojašnjava da Srbija nema avijaciju koju može da koristi prilikom velikih šumskih požara i da time ugrožava i sopstvene vatrogasce, kao i teren.

Od nedelje su gorele stotine hektara šuma, pašnjaka, niskog rastinja na vrhovima Stare planine. Velika je šteta i na planinama na krajnjem jugoistoku zemlje.

Vatrogasci pokušavaju da spreče da se vatra ne proširi preko puta. I to su najčešće svih ovih dana mogli da čine, dok vlažnost u vazduhu nije porasla, a temperatura pala.

„Molimo Boga da nema vetra i da padne kiša“, kazao je Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad.

Što se juče konačno desilo, pa su, uz trud vatrogasaca, požari „stavljeni pod kontrolu“. Da li je taj trud u ovakvim uslovima bio pomalo uzaludan?

„Tu tehnika i oprema sa zemlje je veoma neefikasna“, izjavio je Novica Marković, predsednik Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Nišu.

Na konstataciju da u 2019. godini Srbija čeka kišu kako bi „dokrajčila“ šumski požar, umesto da već prvog dana dejstvuje iz vazduha, iz MUP-a poruka:

„Jako su loši bili meteorološki uslovi danas, mi smo hteli da uključimo i avione ‘dromadere’ poljoprivredne avijacije“, rekao je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

„Najpogodniji su specijalni avioni koji se zovu ‘kanaderi’ i mora da učestvuje najmanje tri do pet u nizu, u kružnom toku, da bi efikasno ugasili takav požar“, naglasio je Novica Marković.

Kaže penzionisani vatrogasac sa višedecenijskim iskustvom, a sada predsednik Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Niša. Ali kanadere tog tipa, dodaje, Srbija nema.

„Mi posedujemo poljoprivrednu avijaciju koja ima male kapacitete i helikoptere“, kaže.

N1

Požari su gotovo ugašeni ali su rasplamsali zagašene spekulacije o ulozi Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i velikih nada koje je, upravo za ovakve situacije, Srbija ulagala u spasonosni ruski avion „Iljušin“, koga nema, uprkos najavama da će na niškom aerodromu biti u četvrtak.

„Zahtev je poslat na vreme, postoje procedure koje moraju da se poštuju. Mi ih imamo, imaju ih i Rusi. I to je cela priča, nema nikakvih skrivenih detalja“, kaže Marić.

Ali ima sumnje u koncept srpsko-ruske saradnje, jer procedura za dolazak specijalnog aviona za gašenje vatre traje već pet punih dana.

„Požari se gase dok su mali i u početku. Ako mi čekamo nekoliko dana ili nedelju dana da on dođe…“, navodi Marković.

…onda imamo bezrazložno iscrpljene vatrogasce i veću štetu.

„Metlarica i naprknjača su osnovna sredstva za gašenje površinskih požara sada, nažalost“, dodaje Marković.

Dok država ne kupi avion ili ne „trampi“ nešto od novopristigle ratne opreme.