Vučić sa Bramercom: Jačanje saradnje sa Tužilaštvom uprkos neslaganjima

Vesti 05. nov 201911:43 > 13:21
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Seržom Bramercom da će Srbija uprkos neslaganju oko nekih pitanja nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom MMKS.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Bramerc je u razgovoru izrazio nezadovoljstvo regionalnom saradnjom, kao i žaljenje zbog sporosti dostavljanja dokumentacije neophodne u procesima koji se vode pred Mehanizmom.

Vučić i Bramerc su razgovarali o predstojećem izveštaju glavnog tužioca za Savet bezbednosti UN, postupcima koji se pred MMKS vode protiv državljana Srbije, rezultatima rada Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima.

Vučić je ocenio da je saradnja Srbije sa Mehanizmom za međnarodne krivične sudove dobra.

On je zahvalio na predlogu glavnog tužioca Bramerca da nadležne institucije u Srbiji učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo MMKS, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine.

Bramerc je u posetu Beogradu došao u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN. Redovan izveštaj o radu tužilaštva sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, Bramerc će u Njujorku podneti Savetu bezbednosti početkom decembra.

Kuburović i Bramerc: Dobra saradnja

Ministarka pravde Nela Kuburović i Bramerc ocenili su u Beogradu da postoji dobra saradnja Srbije sa tužilaštvom sudskog Mehanizma u Hagu.

Bramerc je tokom razgovora o novom šestomesečnom izveštaju o radu Mehanizma za međunarodne krivične sudove pozdravio povećanje broja zamenika javnih tužilaca u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije i dodao da će Mehanizam nastaviti da podržava obuku zaposlenih iz tog tužilaštva, u cilju unapređenja njihovih znanja i veština potrebnih u predmetima procesuiranja ratnih zločina.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Bramerc je dodao da je potrebno raditi na daljem jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina.