Ko kritikuje društvo, "osvane" u tabloidima – standardne metode ućutkivanja

Vesti 05. nov 201918:16 > 18:22
N1

Šta je tačno, a šta laž u tekstovima tabloida Srpski telegraf, koji su objavljeni tokom proteklog vikenda i zašto je zbog istih prvi put javno reagovao glumac i producent Dragan Bjelogrlić?

POVEZANE VESTI

„Šokantno otkriće, Bjelin sin zgazio čoveka!“

„Sramota! Nehuman potez, Bjelin sin slomio nogu motoristi, pa ga ostavio na putu!“

Tako je o događaju pre više od godinu dana kada je Aleksej Bjelogrlić, vozeći očev automobil, izazvao saobraćajnu nesreću i povredio nogu motociklisti, javnost obvestio tabloid Srpski telegraf.

Niti ga je zgazio, niti je bežao sa lica mesta, poručio je njegov otac.

„Upravo suprotno, kao što ste čuli. Pozvao je Hitnu pomoć, bio je uz povređenog dok Hitna pomoć nije stigla, ponudio se da mu pomogne, da ide sa njim zajedno u Urgentni centar. Kada je povređeni to odbio, Aleksej je dovezao auto kući, rekao meni, mi smo zajedno posetili povređenog u Urgentnom, da vidimo kako je, a onda je posle toga otišao u policijsku stanicu Vračar i prijavio se“, priča Dragan Bjelogrlić.

Šef deska Srpskog telegrafa nastavio je da brani saznanja svojih izvora.

„Ja se nadam da ova vaša pres konferencija nije ideja da se ućutka uređivačka politika, da se ućutkaju mediji, da se ućutka sloboda govora, znači to prepustite nama… Ja vas pitam da li je on sačekao policiju, ili nije, na tom mestu događaja“, upitao je Dražen Ostojić, šef deska Srpskog telegrafa.

„Ja ne znam da li ste vi pročitali vaš tekst“, pitao je Bjelogrlićev advokat Goran Draganić.

Ostojić: Deset puta.

Draganić: Pa moraćete i jedanaesti, da pogledate naslov. „Bjelin sin slomio nogu motoristi pa ga ostavio na putu“.

Ostojić: Pa je l nije?

Bjelogrlić: Nije ga ostavio na putu, vi vrlo dobro znate koja je to razlika. Ima slučajeva kada čovek napravi saobraćajnu nesreću i pobegne. Tako iz vašeg teksta čitalac može da zaključi.

Kada je utvrđena hronologija događaja, glumac je objasnio razlog svog prvog javnog reagovanja na pisanja tabloida.

„Četrnaest meseci posle pomenutog događaja, i to baš u nedelji u kojoj sam ja na tribini lista Danas izneo neke svoje stavove o društvu u kome živim, dan posle gostovanja u emisiji kod Ivana Ivanovića i u noći promocije nove sezone moje serije „Senke nad Balkanom“ pojavljuju se dva tendenciozna teksta sa lažima na naslovnoj strani i u naslovu teksta. Oba ta teksta bespoštedno stavljaju mog sina na stub srama, iako je pretpostavljam svima jasno i nema dileme – meta sam bio upravo ja“, rekao je Bjelogrlić.

Svestan, dodaje, da se to ne dešava samo njemu, već da je reč o standardnim metodama zastrašivanja i ućutkivanja slobodnomislećih ljudi, Bjelogrlić dodaje: „Ko god to da radi i ko god da stoji iza ovoga, ja sam došao danas da mu poručim da se nisam uplašio i da spreman čekam dalje udarce“.

Na meti srpskih tabloida, nakon kritika društva, u poslednje vreme našli su se i drugi glumci i javne ličnosti. Među njima i univerzitetski profesori, poput Danice Popović, Ognjena Radonjića i Raše Karapandže. Bjelogrlić zaključuje da je atmosfera hajke postala grozna stvarnost srpskog društva zbog koje su pojedini odlučili da život nastave van ovih granica.