Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Vesti 11. nov 201907:52 > 07:58
REUTERS/Courtesy Library of Congress

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodiće u ime Vlade Srbije centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti.

„Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine“, saopštilo je Ministarstvo.

Ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu počinje u 11 časova, kada je 1918. godine primirje stupilo na snagu. Prisustvovaće visoki predstavnici Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i diplomatski i vojni izaslanici više zemalja. U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine.