Počast stradalima u Velikom ratu, Falkoni kaže – Srbija platila visoku cenu

Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Polaganjem venaca i odavanjem počasti stradalima u Prvom svetskom ratu kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ceremonija povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu održana je i na Francuskom vojnom groblju.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je rat najveće zlo i podsetio da je u Prvom svetskom ratu u Srbiji poginulo između 1,1 i 1,3 miliona ljudi.

„Danas odajemo počast onima koji su dali živote za slobodu naše Srbije“, rekao je Đorđević.

On je rekao da je važno setiti se da se Srbija „uvek borila na pravoj strani i da će se uvek boriti na pravoj strani“.

Vence i cveće na Spomen kosturnicu položili su predstavnici vojske i diplomatskog kora, a održan je i prigodan umetnički program.

Ceremonija odavanja pošte i polaganja venaca povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu održana je na Francuskom vojnom groblju, a svečanosti je prisustvovao i ministar Ivica Dačić.

Izaslanik predsednika Republike Srbije, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Ambasador: Francuska ne zaboravlja

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni izjavio je u Beogradu da njegova zemlja ne zaboravlja da je Srbija platila visoku cenu u Prvom svetskom ratu, ali i da danas daje veliki doprinos očuvanju međunarodne bezbednosti.

Na obeležavanju 101. godišnjice potpisivanja primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, Falkoni je rekao da su se i Francuska i Srbija mnogo promenile kroz iskušenja za četiri godine trajanja tog sukoba.

„Francuska od 1919. neprekidno obeležava ovu godišnjicu, okupljaju se sve generacije da odaju počast. Nacija se seća boraca na svim frontovima, ne zaboravlja prolivenu krv, slavi sve savezničke zemlje“, kazao je Falkoni.

Uz Falkonija, vojnicima sa Solunskog fronta počast su polaganjem venaca odali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predstavnici Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasadori Nemačke i Rusije u Beogradu, Tomas Šib i Aleksandar Bocan-Harčenko, i predstavnici drugih ambasada.

Hor Francuske škole u Beogradu izveo je himne dve zemlje i pesmu Kreće se lađa francuska.

Prvi svetski rat, u kojem je 20 miliona ljudi poginulo i 20 miliona ranjeno, okončan je 11. novembra 1918. godine potpisivanjem primirja u Francuskoj. Primirje je potpisano u 5.15 u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, u šumi kod grada Kompienj. Tog jutra u 11.00 zvona širom Francuske oglasila su da je i poslednja neprijateljska sila, Nemačka, potpisala kapitulaciju.

Bocan Harčenko: Spomenik simbol neotuđivih veza Srbije i Rusije

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je, prilikom polaganja venca na spomen-kosturnicu ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, da je taj spomenik dokaz i simbol „neotuđivih veza“ Rusije i Srbije, kao i ruskog i srpskog naroda.

„Čim je rat izbio, Rusija i ruski narod su bez razmišljanja krenuli u rat braneći Srbiju. Poznata je izjava ruskog rukovodstva: Nećemo vratiti mač u korice dok ne oslobodimo Srbiju“, rekao je Bocan Harčenko na ceremoniji u okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Prema rečima ambasadora, ruski vojnici su „na Solunskom frontu, u Makedoniji, u toku odbrane Beograda, štitili Rusiju i Srbiju, dostojanstveno i plemenito ispunjavajući savezničke obaveze“.

On je naveo da spomenik na Novom groblju, „najveći u Evropi spomenik Rusima palim u Prvom svetskom ratu“, ali i svi drugi spomenici poručuju da se iz Prvog svetskog ali i drugih ratova moraju izvući pouke.

„Moramo voditi računa da sarađujemo na najbolji način, tadašnji saveznici i tadašnji neprijatelji, i moramo da postanemo još bolji partneri i čuvamo krhki mir u Evropi“, rekao je Bocan Harčenko.

On je naveo da se stabilnost „teško uspostavlja a može se srušiti odjednom“.