Brnabić o odluci Gane: Ogroman uspeh, velika pobeda Srbije

Vesti 11. nov 201914:53 > 14:53
TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je inicijativa stvaranja "malog Šengena" između Srbije, Albanije i Severne Makedonije "najvažnija inicijativa u prethodnih nekoliko decenija na Zapadnom Balkanu" i da se nada da će je i druge zemlje prihvatiti. Brnabić je ocenila i da je odluka Gane da povuče prizanje nezavisnosti Kosova "ogroman uspeh" i "veliki rezultat" politike kontinutiteta koju Srbija vodi.

Ona je novinarima u Berlinu rekla da je za tu incijativu potrebna apsolutna podrška.

„Mi stvaramo veće i slobodnije tržište, to je pravi signal kakav treba da dajemo“, rekla je Brnabić i dodala da ta inicijativa pokazuje „stabilniji i predvidljiviji Balkan“, gde postoji sloboda kretanja ljudi, kapitala, robe, usluga.

Komentarišući vest da je Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova, Brnabić je rekla da je to ogroman uspeh.

„To je ogroman uspeh, veliki rezultat politike koju vodimo poslednjih pet godina, jedne kontinuirane, stabilne, jasne politike, politike pune fleksibilnosti, tolerancije, poruka da želimo da se orijentišemo ka budućnosti, da smo spremni da razgovaramo kako da kompromisno rešimo pitanje Kosova i Metohije i dugoročnu normalizaciju sa Prištinom“, rekla je Brnabić u obraćanju novinarima u Berlinu.

Prema njenim rečima „to sve više zemalja prepoznaje“ i želi da podrži Srbiju time što „povlače priznanja i kažu da dok je dijalog u toku i dok se nadje kompromisno rešenje ne žele da daju podršku jednoj strani“.

Politika priznanja je bila pogrešna i u skladu sa lošom politikom tadašnje vlade Srbije, navela je Brnabić i dodala da Srbija sada ima drugačiju, kontinuiranu i stabilnu politiku koja daje rezultate.

Premijerka je navela da je Gana 16. zemlja koja povlači priznanje Kosova i jedna od najvažnijih zemalja i strateških partnera u Africi, koja je izuzetno važna u medjunarodnim okvirima i odnosima.

„Ovim Gana daje jasan signal svima širom sveta da razmisle kako se postavljaju prema ovom pitanju – kada imate jasnu jednu stranu – Beograd koji daje signale da je spreman na hrabre korake kako bi doprineo regionalnoj stabilnosti, stabilnosti Evrope….i Prištinu koja je protiv bilo kakvih razgovora, bilo kakvog dijaloga, vodi politku u 21. veku koja se bazira isključivo na barijerama, protekcionizmu, zatvaranju slobodnog protoka ljudi i robe“, rekla je.

Dakle, ovo velika pobeda politike Srbije i nadam se da će se tako nastaviti, dodala je.