Plesni klub Vračar tvrdi da im Plesni savez brani učešće na Svetskom prvenstvu

Vesti 13. nov 201914:09 > 15:38
Plesni klub vračar

Zvaničnici Plesnog saveza Srbije ne dozvoljavaju timu Plesnog kluba Vračar da se prijavi za učešće na Svetskom prvenstvu (SP) u formacijskim latinoameričkim plesovima koje se u decembru održava u Nemačkoj, tvrdi predsednik ovog kluba Dragan Radovanović, dodajući da članovi tima ispunjavaju sve uslove za takmičenje.

“Klub i takmičari predstavljaju Srbiju i Savez na najvećem svetskom takmičenju, a sve troškove snose sami. Učestvovali su na osam svetskih i evropskih prvenstava, na kojima su dva puta stigli i do polufinala. Uprskos tome, Savez uporno odbija da prijavi naše takmičare. U direktnom kontaktu sa organizatorima takmičenja rečeno nam je da su voljni da prihvate našu prijavu, ali samo ukoliko to učinimo odmah, jer prvenstvo počinje 7. decembra. Iz Saveza nema odgovora na naše mejlove, a čelnici se ne javljaju na telefone“, naglašava Radovanović, koji nam je prosledio prepisku sa rukovodstvom Plesnog saveza Srbije.

U odgovoru Plesnog saveza Srbije na molbu Plesnog kluba Vračar da im se omogući učešće na takmičenju, navedeno je sledeće:

„Imajući u vidu rok za prijavu na Svetsko prvenstvo u formacijskim LA plesovima koje se održava u Bremenu 07.12.2019. godine, kao i Vaš odnos prema Kalendaru takmičenja Plesnog saveza Srbije, Upravni odbor je, uvidom u relevantnu dokumentaciju, utvrdio da Formacijski tim PK Vračar nije ispunio uslove da bi bio delegiran na navedeno takmičenje u skladu sa pravilnicima Saveza. U tom smislu, u momentu provere dokumentacije, konstatovano je da PK Vračar, nije ispunio uslove propisane Pravilnikom o reprezentaciji PSS, usled čega UO nije mogao da postupa suprotno svojim propisima i regulativi i da prenebregne činjenicu da je PK Vračar, kao član PSS, svojom pasivnošću doveo svoje takmičare do ovakve situacije“.

Plesni klub vračar

Prvi čovek Plesnog kluba Vračar kaže da su ukupni troškovi priprema za takmičenje, u koje je uračunato i angažovanje inostranih trenera i studija za izradu muzike, kao i zakup sale za vežbanje, prešli sumu od 15.000 evra.  

“Kao jedini u sistemu takmičenja za formacijske timove koji čini osam parova, članovi Plesnog kluba Vračar pripreme za Svetsko prvenstvo počeli su još početkom godine pravljenjem koreografije, novim muzičkim aranžmanom, nabavkom 16 novih kostima i isto toliko pari cipela, a pre svega napornim vežbanjem”, navodi Radovanović.

On smatra da motiv čelnika Saveza za ovu vrstu opstrukcije leži u činjenici da je nekoliko klubova, među kojima je i Plesni klub Vračar, podnelo desetak obrazloženih prijava Ministarstvu omladine i sporta zbog sumnji u neregularnost rada i finansijske mahinacije u Plesnom savezu Srbije.

“Mnoga dokumenta su prikrivana, pa smo se obraćali i Povereništvu za informacije od javnog značaja. Najgore od svega je što odgovorna lica u Plesnom savezu Srbije i dalje rade onako kako je njima volja. Međutim, svetiti se sportistima i onima koji godinu dana žive za to takmičenje, a pritom ulažu svoj novac, jeste suprotno svemu što propagira bavljenje sportom“, razočaran je Radovanović.

Navode rukovodstva Plesnog kluba Vračar pokušali smo da proverimo u Plesnom savezu Srbije, gde nam je rečeno da je predsednica Marija Lazarević trenutno u inostranstvu. Na naše pitanje da li možemo da razgovaramo s nekim drugim iz Saveza, osoba koja nam se javila na telefon odsečno je rekla “ne možete, prijatno“, a zatim prekinula vezu.