Vučić sad tvrdi da Stefanović ne radi u GIM-u, ali ne zna zašto je bio u Krušiku

Vesti 15. nov 201918:03 > 18:43
N1

Da li je i na koji način otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića Branko povezan sa firmom GIM koja se bavi trgovinom oružjem? Na ovo pitanje i dalje nema prezicnog odgovora. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada kaže da je pogrešno optužio Branka Stefanovića da je zaposlen u toj firmi, ali nema odgovor na pitanje zašto je on u okviru delegacije GIM-a bio u poseti "Krušiku" i to u pregledu naručenog oružja.

„Ako je za bilo šta kriv nek ide u zatvor, ali nije ni direktor ni vlasnik. Nije ništa od toga. Zaposlen je u firmi“, rekao je Vučić 5. novembra za RTS.

Na drugoj strani, Nebojša Stefanović je za televiziju O2 negirao bilo kakvu povezanost njegovog oca sa GIM-om.

„Moj otac nije povezan sa GIM-om na bilo koji način. Dakle, nikakvu vezu sa GIM-om nema“, tvrdi ministar unutrašnjih poslova.

Nakon potpuno suprotnih izjava o tome da li je Branko Stefanović povezan sa firmom GIM, koju je uzbunjivač Aleksandar Obradović naveo kao jednu od kompanija koja dobija povlašćene cene u poslovima sa Krušikom, Aleksandar Vučić danas kaže da je pogrešno protumačio odgovor Nebojše Stefanovića.

„Pitam Nebojšu jel’ vlasnik, jel’ direktor, šta je? Kaže – ništa. Ja izađem, kažem ‘on običan zaposlen’, računam ne možete da slažete da čovek ne predstavlja firmu, ili da nije zaposlen. Ja kažem, ‘pa on tamo običan radnik, zaposlen’, ne znam ni sam šta sam rekao. Otkud ja znam da li je zaposlen ili nije? Još gore je po vas ako nije zaposlen. Vi najbolje da se držite moje verzije pa da mene optužujete za to. I po tome možete da kažete da se ja obračunavam sa Nebojšom Stefanovićem. Jer jedina optužba na račun Stefanovićevog oca je moja, da je on tamo zaposlen. Iako ja nisam bio očigledno u pravu pošto kažu da nije zaposlen. Ja ne razumem zašto ga onda optužujemo uopšte“, pita se Vučić.

N1

Ukoliko nije zaposlen u GIM-u, postavlja se pitanje zašto je Branko Stefanović, kako pokazuje dokument koji je BIRN objavio pre skoro godinu dana, kao jedan od predstavnika ove firme, zajedno sa poslovnim partnerima iz Saudijske Arabije, u aprilu 2017. bio u „Krušiku“ kako bi pregledao robu?

POVEZANE VESTI

Na pitanje reportera N1 da li je Branko Stefanović 2017. bio u „Krušiku“ i u kom svojstvu, Vučić kaže da ne zna.

„Otkud ja znam“, navodi predsednik.

Na pitanje da li je video sporan dokument, on ističe da pomenuti dokument ništa ne predstavlja.

„Šta sam mu ja, tata i mama pa da znam da li je bio? A šta ako je bio? Šta to dokazuje ako je bio, ne razumem“, odgovorio je Vučić.

Na konstataciju N1 da upravo taj papir dokazuje da je boravio tamo radi pregleda oružja, on je postavio kontrapitanje: „Znači zabranjeno je da bude u fabrici“?

Predsednik Vučić je upitao našeg reportera i šta je tu krivično delo? Na konstataciju da je reč o potencijalnom sukobu interesa, predsednik je kazao: „E, sukob… Pogledajte, dragi prijatelji, pogledajte narode šta se svaki put dogodi. Uvek vam pričaju o velikom kriminalu, uvek, i uvek kada ih isterate na čistac da nemaju ništa, svaki put na kraju, uvek ljudi dođu do toga da kažu: ‘a je li to sukob interesa'“.

O aferi „Krušik“ i vezama GIM-a i oca ministra unutrašnjih poslova u četvrtak su u emisji“ 360 stepeni“ govorili i istraživački novinari koji su se bavili ovim temama.

N1

Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević konstatovao je da ili predsednik govori neistinu, ili ministar govori neistinu, ili obojica govore neistinu.

„Ja verujem u ovu treću opciju, zato što on kao sin ministra policije ne može biti samo radnik, a pogotovu ne samo radnik koji posećuje fabriku ‘Krušik’ sa direktorom i vlasnikom ‘Krušika’ i sa još trjicom stranih kupaca. Radnik ne posećuje fabriku ‘Krušik’ da bi skopio tako vredan ugovor od 40 i nešto miliona dolara. To je neko ko ima mnogo više i veće ingerencije“, rekao je Đorđević.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić istakao je da postoji više veza, od kojih su pomenute samo neke između GIM-a i oca ministra Stefanovića.

„Recimo veza je ta – to se vidi, i to su javna dokumenta iz APR-a – da je GIM pozajmljivao preduzećima neki novac, oko 300 hiljada evra, a njihov vlasnik je Branko Stefanović, otac ministra“, ukazao je Cvijić.

Aleksandar Vučić danas je zamolio Agenciju za borbu protiv korupcije da utvrdi da li u ovom slučaju ima sukoba interesa. Na pitanje N1 o tome pre nedelju dana Agencija je odgovorila da je u toku „prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka“.