Svedok: U BiH 1993. ratovale crvene beretke Vojske Jugoslavije, a ne DB-a

Vesti 19. nov 201917:26 > 17:33
REUTERS/Michael Kooren

U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, odbrana je, preko svedoka Dejana Plahute, dokazivala da "crvene beretke" koje su, početkom 1993, ratovale u BiH nisu pripadale Službi državne bezbednosti Srbije, nego vojskama Jugoslavije.

Stanišić (69), tadašnji načelnik SDB Srbije, i njegov specijalni savetnik Simatović (69) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su „crvene beretke“, koje su bile jedinica SDB Srbije.

Simatovićev svedok Plahuta opisao je kako su specijalne snage Vojske Jugoslavije, u januaru 1993, prešle u BiH kod Bajine Bašte, nakon što je ofanziva muslimanskih snaga Nasera Orića u istočnoj Bosni ugrozila državnu granicu, taj grad i hidrocentralu Perućac. Plahuta, koji je tada bio graničar VJ na karauli kod Bajine Bašte, izjavio je da su Orićeve snage zauzele područje oko Skelana, koje kao klin ulazi u teritoriju Srbije, i tako ugrozile granicu, Bajinu Baštu i veliku branu na Drini, koje su i granatirale.

„Užički korpus VJ preduzeo je kontraofanzivu da bi tu teritoriju povratio od Orićevih snaga… Taj odgovor bio je neminovan i neophodan za zaštitu Bajine Bašte i hidrocentrale Perućac“, posvedočio je Plahuta.

Svedok je precizirao da su, pored jedinica Užičkog korpusa, u BiH tada dejstvovale i 63. Padobranska brigada, 72. Specijalna brigada i Gardijska brigada VJ.

„Te specijalne brigade. svi su zvali ‘crvene beretke’ zato što su njihovi vojnici nosili crvene beretke“, rekao je Plahuta. dodajući da su takve kape nosile i neke jedinice Vojske Republike Srpske.

Po svedokovim rečima, specijalci VJ potisnuli su, do kraja januara 1993. godine, Orićeve snage na sigurnu udaljenost od granice i zatim su počeli da se povlače u Srbiju, prepuštajući VRS da kontroliše tu oblast.

„Znam da su trojica iz 63. padobranske poginula, a bilo je mrtvih i u 72. specijalnoj i u užičkom korpusu“, kazao je svedok.

Plahuta je izjavio i da je Franka Simatovića video u Bajinoj Bašti, u martu 1993., i da mu je, pošto nije znao ko je on, drugi vojnik rekao da je Simatović pripadnik SDB Srbije koji je „došao da poveže sisteme za elektronsko izviđanje i ometanje“. Na sugestiju Simatovićevog branioca Mihajla Bakrača, Plahuta je posvedočio i da „nikada nije čuo da je jedinica SDB Srbije pod imenom ‘crvene beretke’ bila u Skelanima“.

Advokat Bakrač prikazao je u sudnici dokument po kojem je komandant „crvenih beretki“ u Skelanima Radojica Božović bio pripadnik MUP Republike Srpske, a ne SDB Srbije, kako tvrdi tužilaštvo.

Plahuta je ispričao i da je, kao pripadnik Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) SDB Srbije, preteče JSO, učestvovao u operaciji Pauk u zapadnoj Bosni, u proleće 1995. JATD je tada borbeno pomogla pobunjenom muslimanskom lideru Fikretu Abdiću da ponovo uspostavi kontrolu nad Cazinskom Krajinom, koju je prethodno zauzela Armija BiH. U štabu operacije na Petrovoj Gori, u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK), Plahuta se, kako je rekao, upoznao sa Simatovićem koji je i tu, kao prethodno u Bajinoj Bašti, „objedinjavao komunikacione sisteme“.

Po tužiocima, Simatović je bio komandant „crvenih beretki“. Svedok je potvrdio da su zapovednici dve taktičke grupe „crvenih beretki“ oko Velike Kladuše bili Milorad Ulemek-Legija i Radojica Božović. Tvrdio je, međutim, da su oni naređenja dobijali od komandanta operacije Pauk Mileta Novakovića, koji je bio general vojske RSK.

Svedoka Plahutu sutra će ispitivati odbrana prvoopuženog Stanišića.