Miljuš o Vesićevoj tužbi: Zloupotreba policije i tužilaštva

Vesti 20. nov 201913:43 > 16:54
N1

Član predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branko Miljuš rekao je da ga je policija pre dva dana tražila na kućnoj adresi u vezi sa tužbom koju je protiv njega zbog pretnji podneo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Konferenciju za novinare je, kako kaže, sazvao da bi ukazao na zloupotrebu policije i tužilaštva. SNS odgovara da Miljuš i SSP vrše pritisak na nadležne organe.

Prema Miljuševim rečima, u trenutku kad ga je policija tražila, on nije bio kod kuće već supruga sa sinom. Policajci koji su ga tražili, ostavili su kontakt telefon koji je, tvrdi Miljuš, pozvao i već sutradan je došao u policiju kako bi dao izjavu u svojstvu građanina.

„Onoga trenutka kada su pročitali to što im je tužilaštvo dostavilo, bilo je jasno da sam tu u svojstvu osumnjičenog, a ne građanina. Na osnovu nekih drugih pitanja, moglo bi se reći da su me zvali kao svedoka. Advokat mi je objasnio da je to kršenje procesnog prava“, izjavio je Miljuš.

On je rekao da je „ceo događaj“ u vezi sa „performansom“ kada su kocke sa Trga Republike odneli ispred ulaza u Vesićevu zgradu i napisali „Vesiću lopove“.

Miljuš je istakao da niko nije pretio Vesiću i da ga nisu ni videli tog dana.

„Sve što piše u toj tužbi je izmišljotina, postoje i dokazi, imamo video snimke jer smo snimali akciju i puštali na društvene mreže. Postoje dokazi i u vidu zapisa policajaca koji su bili sa nama“, naveo je Miljuš.

On je naglasio da nema ništa lično ni protiv Vesića, kao ni protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali ima protiv njihove politike.

N1

Miljuš je dodao da neće odustati da radi „što je radio“ i da će nastaviti da se bori protiv režima na načine koji su mu na raspolaganju i koji uključuju i performanse na kojima se, kako je objasnio, nikada nije krio.

„Ovo nije jedina Vesićeva optužba protiv mene, najbesmislenija je kada me optužio za pokušaj ubistva“, rekao je Miljuš.

On je novinarima izjavio da je i on postavio nekoliko pitanja policajcima, ukazujući na fotografije osoba za koje tvrdi da su se nalazili ispred zgrade Progresa u vreme promocije Vesićeve knjige i ispred Javnog servisa na nedavnom protestu kada su „napali“ građane i studente.

Miljuš tvrdi da je isto veče u policijskoj stanici prijavio te ljude, ali nema informaciju o tome da li je policija preduzela određene mere.

„Jasno je da te ljude ne traže, jasno je da oni uživaju zaštitu režimu. Kada malo preteraju kao kada metalnom štanglom zamalo ne ubiju Borka Stefanovića oni ih kao privedu i objavlje stidljivo njihova imena“, istakao je Miljuš.

SNS: Očigledan pritisak SSP na nadležne organe

Srpska napredna stranka odbacila je kao „očigledan pritisak na nadležne organe“ i ocenila kao „potpuno neutemeljene“ tvrdnje člana Predsedništva Stranke slobode i pravde Branka Miljuša o postupanju policije i tužilaštva povodom prijave koju je protiv njega podneo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Funkcioner SNS Radoslav Marjanović je u pisanoj izjavi odgovorio da je „Miljuš, po nalogu Dragana Đilasa, mesecima zajedno s Markom Bastaćem učestvovao u brojnim besmislenim i destruktivnim akcijama na ulicama Beograda, od kojih niti jedan građanin nije imao nikakve koristi“. 

„Čupali su saobraćajne znakove, maltretirali radnike, nasilno su upadali u RTS, dolazili su ispred zgrade u kojoj sa porodicom živi zamenik gradonačelnika, pokušavali su nasilno da upadnu u Skupštinu Beograda i kao kulminaciju besmislenih i destruktivnih aktivnosti imali smo prilike da vidimo paljenje knjige, pokušaj linčovanja Gorana Vesića i pokušaj da se onemogući dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na RTS“, naveo je Marjanović. 

SNS je preneo da je Marjanović ukazao da se Miljuš „posle niza nasilnih i destruktivnih akcija, čudi što ga je neko pozvao na odgovornost“.