Janković: Pravilno vaspitanje glavno da bi dece postala odgovorni ljudi

Vesti 20. nov 201916:15 > 16:17
Shutterstock

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković izjavila je, povodom Svetskog dana deteta, da "nema tih strategija i zakona koji mogu biti efikasni, ukoliko pre svega pravilnim vaspitanjem ne omogućimo našoj deci da postanu odgovorni ljudi".

Samo tada deca „neće pristajati na diskriminaciju, vređanje, omalovažavanje i isključivanje drugačijih ili siromašnih“, prenela je reči poverenice njena press-služba.

Janković je rekla da se „sve veće imovinske razlike u našem društvu, kao i agresivan ton koji je poprimila svakodnevna komunikacija, preslikavaju i na decu, pa smo došli do toga da u školama širom Srbije ‘gaseri’ maltretiraju ‘fušere’ čiji roditelji nemaju novca da ih oblače u ‘firmirane patike’ i trenerke“.

„Moramo najozbiljnije shvatiti da je odgovornost za takvu situaciju na nama samima, mnoge stvari se mogu značajno pomeriti na bolje samo promenom načina razmišljanja, uz minimalna materijalna ulaganja“, rekla je poverenica.

Janković je navela kako se mogućnosti savremena tehnologije koriste za ponižavanje: deca jedna drugoj „skeniraju etikete da provere ko nosi original, a ko jeftinu kopiju“ i potom to dele na društvenim mrežama.

A „od toga kakva će nam deca biti zavisi budućnost svih nas“, rekla je ona.

Sve institucije, mediji i pojedinci moraju se voditi najboljim interesima dece i sarađivati na najodgovornijem zadatku: „da deca imaju pravo na detinjstvo, na razumevanje, na jednake uslove za obrazovanje, zdrav i kvalitetan život“.

„Naš najveći izazov je da im te uslove zaista obezbedimo i da budemo tome posvećeni svih 365 dana godišnje. Nakon 30 godina od usvajanja Кonvencije UN o pravima deteta, vidimo napredak na mnogim poljima zaštite prava deteta, a ipak mnoga deca i dalje žive u riziku od siromaštva, zanemarivanja, porodičnog i vršnjačkog nasilja“, rekla je Janković.

Izrada zakona u završnoj fazi

Izrada zakona o zaštitniku građana nalazi se u završnoj fazi i njime je predviđeno da svako dete, bez obrira na uzrast, ima pravo da dođe u tu insitituciju i požali se ako su mu prava na bilo koji način ugrožena, rekao je danas na obeležavanju Dana prava deteta zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić bili su na koncertu u Dečjem kulturnom centru Beograda, a zaštitnik građana je podsetio da se danas obeležava i 30. godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta.

On je od januara u Dečjem kulturnom centru najavio niz radionica na kojima će deca moći da se upoznaju sa svojim pravima.

Konvencija o pravima deteta, najznačajniji međunarodni dokument iz te oblasti, usvojena je 20. novembra 1989. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, i tim dokumentom su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava deteta.

Srbija je 18. decembra 1990. godine ratifikovala Konvenciju o pravima deteta.