Vikiliks: Priznanje Maldiva obezbedile SAD, za povlačenje lobirao Srđa Popović

Vesti 20. nov 201920:15 > 20:18
STR / AFP

Maldivi su priznali Kosovo 19. februara 2009. Značajni udeo u donošenju ove odluke imao je tadašnji američki ambasador Robert Blejk, koji je par meseci nakon toga unapređen u pomoćnika državnog sekretara, može se zaključiti na osnovu dopisa objavljenih na Vikiliksu, prenosi KoSSev.

Međutim, ove diplomatske aktivnosti SAD nisu ostale bez odgovora druge strane.

U prepisci Blejka sa tadašnjom državnom sekretarkom Hilari Klinton, koja je označena kao poverljiva, navodi se da je manje od mesec dana od priznanja jedan od lidera „Otpora“ Srđa Popović, od maldivskog predsednika zatražio povlačenje priznanja.

Dopis iz januara 2009: Ministar spoljnih poslova Maldiva spreman da prizna Kosovo i traži dalju podršku

POVEZANE VESTI

O prepisci od 8. januara, sa ministrom spoljnih poslova Maldiva Ahmedom Šahidom (Ahmed Shaheed) koju je Vikiliks objavio, ambasador Ričard Blejk obavestio je državnu sekretarku SAD Hilari Klinton već narednog dana, navodeći da je apelovao na Maldive da priznaju Kosovo.

Kako piše Blejk, Šahid je izrazio svoju spremnost da prizna nezavisnost Kosova, koju on vidi kao nepovratnu i pozvao vladu da prizna Kosovo tokom predsedničke kampanje.

„Podvukao je, međutim, da on prvo mora da ubedi koalicione partnere u vladi da podrže njegovu poziciju. Zatražio je asistenciju ambasadora da podrži njegovu poziciju“, piše.

„Ambasador (SAD prim.red) se saglasio i čeka predloge Šahida kome da se obrati“, navodi se dalje.

Ambasador je na kraju svog dopisa Klintonovoj rekao da će nastaviti da podstiče na priznanje Kosova i da će o tome nastaviti da izveštava u posebnom dopisu.

Na zahtev SAD, „sposoban“ Šahid obezbedio priznanje

U dopisu Klintonovoj od 6. februara 2009. pod naslovom „Maldivi izrazili nameru da priznaju Kosovo“, Blejk navodi da je ministar spoljnih poslova Maldiva Šahid kontaktirao ambasadora SAD 6. februara kako bi sa njim podelio tekst objave MSP Maldiva da je spremno da prizna Kosovo u što ranijem roku.

U komentaru Blejk zaslugu za odluku Maldiva da što pre prizna Kosovo pripisuje „sposobnom Šahidu“.

„Ova izjava o namerama je u potpunosti delo sposobnog Šahida, na naš zahtev. Prevladao je značajan skepticizam unutar kabineta. Jednom kada Maldivi zvanično priznaju Kosovo, ambasada preporučuje da sekretarka pošalje veoma kratku notu Šahidu i da mu se zahvali na njegovom ličnom angažovanju“, kazao je.

Srđa Popović lobirao za povlačenje priznanja

Mesec dana kasnije, 6. marta, Šahid je kontaktirao ambasadora SAD kako bi mu saopštio da je odluka o priznanju Kosova postala kontroverzna u Vladi Maldiva, stoji u dopisu od 9. marta koji je označen kao poverljiv.

„Šahid je izvestio da Srbija intenzivno lobira u Vladi Maldiva kako bi povukli priznanje Kosova“, piše Blejk u svom dopisu.

Šahid je, prema navodima Blejka, označio jednog od glavnih lidera pokreta „Otpor“ kao osobu koja „utiče na vladu Maldiva“, preko predsednika ove zemlje, da povuku priznanje Kosova.

„Šahid je saopštio da je predstavnik ‘Otpora’, koji ima dugoročne veze sa maldivskom Demokratskom strankom predsednika Našida (Nasheed), razgovarao direktno sa predsednikom Našidom u pokušaju da utiče na vladu Maldiva da povuče priznanje Kosova. Šahid nam je rekao da su Srđa Popović iz Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS) i drugi bili u Maleu (glavni grad Maldiva prim. red.), kako bi lično izneli stav Srbije“, napisao je Blejk.

Ambasador u ovom dopisu navodi i to da je Šahid „potvrdio da bi zahtev ambasade za veoma kratkom zahvalnicom sekretarke Klinton u vezi sa priznanjem Kosova bilo ’jačanje morala’ za podržavaoce Kosova u vladi Maldiva i da bi pomoglo kako bi se odvratili pokušaji da se povuče priznanje Kosova“.

Ambasador je zatražio od Stejt departmenta da prosledi telegram ambasadi koji bi je dalje prosledila Vladi Maldiva u što hitnijem roku.

Više o ovome čitajte na sajtu KoSSev-a.