Utvrđeno da je Mali plagijator, ali tablodima je veća vest emisija o tome na N1

Vesti 21. nov 201917:35 > 19:08
N1

Nakon više od pet godina, Univerzitet u Beogradu je prelomio, i zvanično utvrdio da je ministar finansija Siniša Mali prepisivao prilikom izrade svoje doktorske disertacije koju je na Fakultetu organizacionih nauka odbranio 2013. Akademska zajednica očekuje da Malom bude poništen doktorat, ali ministra, po svemu sudeći, odluka nije postidela.

Emitovanjem studentske himne „De Brevitate Vitae“ (Gaudeamus Igitur) ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu, studenti su proslavili, kako kažu, pobedu.

Odbor za profesionalnu etiku jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, saopštila je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

„Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno rešenje Senatu univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi“, najavila je Popović.

POVEZANE VESTI

Obrazloženje koje je pročitala rektorka akademski je način da se saopšti da je Mali ukrao doktorat, kaže profesor Slobodan Prvanović koji je donedavno i sam bio deo Odbora.

„Ovo predstavlja konačno donošenje odluke da je doktorat Siniše Malog plagijat“, jasan je on.

Malog je vest o odluci zatekla u Skupštini, gde je obrazlagao budžet za narednu godinu. Po svemu sudeći, ministar ne planira da odstupi iz fotelje, i dalje tvrdeći da nije plagijator.

„Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekome ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem. U svakom slučaju, u narednih nekoliko dana ja ću se posebno i obratiti na tu temu“, poručuje Mali.

Šta god bude za nekoliko dana rekao, biće beznačajno za njegovo akademsko zvanje, smatra profesor Prvanović.

Siniši Malom će, kaže, doktorat biti poništen, jer se očekuje da Senat univerziteta samo pro forme zavede današnju odluku.

„Senat treba da verifikuje , da primi k znanju. Ovom odlukom je okončan postupak, jer je Etički odbor najviša instanca na Univerzitetu koja odlučuje neetičkom ponašanju bilo kog člana Univerziteta“, objašnjava Prvanović.

Iako se na današnjoj sednici odlučivalo o akademskoj čestitosti jedne od vodećih političkih figura u Srbiji, zasedanje je pratilo svega nekoliko medija.

Najveći deo televizija s nacionalnom frekvencijom preneo je samo izjavu ministra, dok tabloidi mahom o odluci nisu ni izvestili, ali su optužili N1 da je znala kakva će odluka biti, jer je unapred najavila da će doktorat Siniše Malog biti tema emisije 360 stepeni.

Emisija inače ide u redovnom terminu, a još početkom nedelje najavljeno je da će Odbor za profesionalnu etiku zasedati istog dana.