Mila Jovanović: Mislila sam da je Vučić sazvao službe jer mu lopov kroji budžet

Vesti 21. nov 201922:33 > 22:42
N1

Bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Marija Bogdanović, akademik Dušan Teodorović i studentkinja iz pokreta "1 od 5 miliona" Mila Jovanović, ocenili su u emisiji "360 stepeni" da je to što je Etički odbor Univerziteta u Beogradu utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije, samo eufemizam za to da je ministar počinio prevaru i krađu. Ocenili su, međutim, da uprkos pokretanju inicijative da se Malom poništi doktorat, ne očekuju da on podnese ostavku ili bude smenjen.

Marija Bogdanović, Dušan Teodorović i Mila Jovanović izrazili su zadovoljstvo današnjim zaključkom Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu koji je jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

POVEZANE VESTI

Profesorka Bogdanović ocenila je da je formulacija Odbora samo eufemizam za to da je aktuelni ministar finansija počinio krađu i prevaru, sa čim se saglasio i profesor Teodorović.

„Moramo da kažemo da je ministar finansija koji je kod nas (na Univerzitetu) samo student u pokušaju da postane doktor, intelektualni lopov. To nije uvreda. Kada odete u banku i ukradete novac, onda ste lopov, isto tako je i kada odete u bibiloteku i ukradete nečije znanje“, kazao je Teodorović.

Mila Jovanović se šaljivo osvrnula na večerašnju sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, i rekla da je u prvi mah mislila da je predsednik Aleksandar Vučić sazvao službe bezbednosti zato što mu lopov kroji državni budžet za narednu godinu.

„Zabrinjavajuće zato što čovek priča o budžetu za 2020, a dokazali smo da je lopov. Svi treba da stavimo prst na čelo„, poručila je aktivistkinja udruženja „1 od 5 miliona“.

Izrazili su, međutim, nezadovoljstvo zbog toga što je za takvu odluku bilo potrebno pet i po godina.

Bogdanović i Teodorović izrazili su sumnju da bi epilog bio ovakav da grupa studenata u septembru nije blokirala zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Isto uverenje deli i Mila Jovanović koja je poručila da studenti stoga imaju pravo da kažu da je današnja odluka Etičkog odbora njihova pobeda.

„Svaka čast svima, ipak se ta grupa, kako pogrdno kažu, od 15-20 studenata odvažila da spava na pločicama u Rektoratu, i legitimno je da kažemo da ovo jeste naša pobeda“, rekla je Mila.

Pritisaka je bilo i biće ih

N1

Teodorović je zahvalio i rektorki Ivanki Popović što je, kako je rekao, branila Univerzitet i striktno poštovala procedure.

Podsetio je da su profesori koji su pokrenuli priču o plagijatu platili veliku cenu – pre svega profesor Evropske škole za biznis u Nemačkoj Raša Karapandža – kao i da je on lično prinuđen da vodi sudske postupke kako bi dokazao da nije NATO plaćenik, za šta su ga optuživali kako bi ga diskreditovali.

Teodorović, međutim, ne stavlja tačku na slučaj doktorata ministra Malog i najavljuje prijave Odboru za profesionalnu etiku protiv bivšeg i sadašnjeg dekana FON-a, mentora Siniše Malog i članova komisije.

Mila Jovanović uverena je da će rektorka Popović trpeti pritiske zbog današnje odluke, ali je poručila i da će je studenti štititi.

„Svaki profesor, rektorka, za nas su jedan od pet miliona. Mi ćemo uraditi sve da ih zaštitimo od tih pritisaka. Naravno, ne mi sami. Svako ko je nas podržao, oni su svi jedan od pet miliona, važno je da nastavimo međusobno da pružimo podršku“, poručila je Mila.

Mali neće podneti ostavku, ali može biti smenjen na ulici

Uprkos zvaničnoj odluci Univerziteta da je doktorski rad Siniše Malog plagijat i pokretanju procedure za poništavanje doktorata, gosti emisije „360 stepeni“ ne veruju da će on podneti ostavku, niti da će biti smenjen.

Od čoveka koji je lopov ne možemoda očekujemoda ima dovoljno moralnosti da podnese ostavku, kazala je Mila.

Mila Jovanović je podsetila da su studenti, po okončanju blokade Rektorata, rektorki poklonili čuvarkuću kako bi štitila Univerzitet od pritisaka. Zato je, kako je rekla, večeras doneli jednu čuvarkuću za TV N1 kako bi štitila našu televiziju od pritisaka kojima smo izloženi.

„Ljudi mogu da ga smene na ulici (…) hajde da se vidimo na protestu u subotu, hajde mi da budemo ti koji ćemo smeniti ministra finansija„, poručila je ona.

Teodorović je ocenio da predsednik Vučić ima drugačiji moralni kod od ostatka građana, i da neće dati Malog, kao što svojevremeno nije dao ni Gašića, jer su oni, kako je rekao, stubovi njegovog režima i zato ih štiti.

„U ovom trenutku verujem da će više stvari da se reše na ulici, nažalost. Sad nastupam kao analitičar i ne pozivam da se ide na ulicu, ali ću da idem na ulicu, jer Vučić nas tera svojim suludim ponašanjem da odgovorimo na jedini mogući način – da pružimo otpor“, kazao je akademik.

Dodao je da bi kao stručnjak za saobraćaj mogao da napiše pet elaborata o tome zašto je suludo premeštati most u park, ali da to ništa ne vredi kad zamenik gradonačelnika Beograda neće da sluša eksperte, već tera po svome.

„I kako tome da se suprostavite nego zviždanjem, pištaljkama i šetnjom“, upitao je sagovornik N1.

Profesorka Bogdanović kazala je da je Vučić preuzeo svu vlast u zemlji i da on određuje da li je nekom dovoljna samo osnovna škola da se bavi složenim pitanjima za državu.

„Imaju drugi sistem vrednosti, da vladaju i da što duže vladaju, i ne dozvoljavaju da im se iko meša u posao, i tamo gde su eksperti neophodni (…) Ne znam kako ih nije sramota! Da li je moguće da ne vide sebe, da ne slušaju sve ove priče koje slušamo na N1, čitamo u Vremeenu, NIN-u, Danasu, da do njih to ne dopire“, upitala je Bogdanović.

Poništavanje akreditacija i provera svih doktorata

Teodorović je ocenio da je urušavanje viskog obrazovanja krenulo pre 15-ak godina. Tada je, kako je podsetio, bio član prve akreditacione komisije koja je, poštujuće evropske standarde, donela veliki broj negativnih mišljenja.

Međutim, dodao je Teodorović, politika se uplela i svi fakulteti su dobili dozvole u žalbenom postupku.

Prema njegovim rečima, treba poništi akreditacije, kako je rekao, „sega mega školicama„, i to „bagerom kao Šilerovu“.

Teodorović se osvrnuo i na izjavu Siniše Malog da bi najradije pocepao svoj doktorat, kao i da će napisati novi, rečima: „Njegova akademska budućnost apsolutno ne postoji, a ne znam ni šta ćemu.

Gosti emisije „360 stepeni“ založili su se i za formiranje nezavisne komisije univerzitetskih profesora koja bi proverila sve doktorate kako na državnim, tako i na privatnim fakultetima.