Prvanović: Slučaj doktorata Malog ispolitizovala vlast, studenti otkočili proces

Vesti 22. nov 201910:39 > 10:41
N1

Odluka o doktoratu ministra Siniše Malog trajala je pet godina samo zato što je u pitanju državni funkcioner, politizacija slučaja je došla s te strane, te su optužbe da je slučaj ispolitizovan od studenata "1 od 5 miliona" potpuno neosnovane, izjavio je u Novom danu bivši zamenik člana Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta Slobodan Prvanović. Profesor Biološkog fakulteta Predrag Simonović dodaje da su studenti imali legitimno pravo da iskažu svoj stav, što su i uradili.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predložio je Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu. Kako je izjavila rektorka Univerziteta Ivanka Popović, Siniša Mali je prekršio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora. Doktorat ministra finansija doveden je u pitanje pre pet godina kada su ga univerzitetski profesori optužili da je plagirao deo svog rada.

„Ja sam lično očekivao ovakvu odluku, mada nisam bio 100 posto siguran, ako se setimo šta je isti taj Etički odbor uradio u julu, nije bilo izvesno da će jučerašnja odluka biti ovakva kakva je bila. Podsetiću vas, u julu je taj isto saziv rekao da nije jasno nikome ništa, tražili su razjašnjenje od Fakulteta organizacionih nauka. Juče smo videli da je sve svima jasno, iako se u međuvremenu ni sam doktorat nije promenio, niti su žalbe promenjene, niti su dokazi koje je profesor Karapandža prikupio, promenjeni. Ipak je bilo na neki način malo iznenađenje, ali zato što je javnost bila fokusirana na njih, mislim da nisu smeli da nastave sa onim što mislim da su planirali da rade letos“, kazao je Prvanović, koji je istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu u oblasti kvantne mehanike.

POVEZANE VESTI

Profesor Simonović je, kaže, očekivao i „razočaravajuću“ odluku, pa ga odluka o plagijatu obradovala.

„Očekivao sam i i razočaranje. Situacija u društvu je takva da ne postoji jedan konzistentan stav. Univerzitet je, na žalost, isto deo društva koji trpi posledice. Dobro je što je ovakva odluka doneta i to otvara mogućnost da se situacija sada odvija u dobrom pravcu“, rekao je Simonović.

Na pitanje šta se to desilo od letos do sada, da bi odluka bila promenjena, Simonović je rekao: „Desio se protest studenata ‘1 od 5 miliona’ i blokada zgrade Rektorata“.

„Oni su imali legitimno pravo da iskažu svoj stav i oni su ga i iskazali. Time je neko univerzitetsko mnjenje dobilo vetar u leđa da se oslobodi i da krene da zaista razmišlja u akademskim okvirima i donese stav u odnosu na akademske standarde koj postoje, a koji su jasno oličeni u aktima univerziteta. Ovde, srećom, što je retkost u zemlji danas, ta legislativa jeste primenjena. Mi inače u društvu imamo problem da imamo dobru legislativu, ali da njena primena veoma često izostaje“, kazao je Simonović.

Govoreći o tome da li je odluka Etičkog odbora konačna i može li da se promeni, gosti N1 kažu da je potvrda ove odluke gotovo sigurna.

„To oko Senata Univerziteta je mislim stvar formalne, birokratske procedure. Kao i u situacijama kada je sve u redu, neko mora da proglasi zvanično da je neki kandidat doktorirao, da se odobri izdavanje diplome, tako i ovde, neko mora da donese odluku zvaničnu, konačnu, da doktorat nije u redu i da se poništi stečeno znanje.Nema opasnosti da može da se preinači odluka ili da se nešto drastično desi. Oni će samo konstatovati da Malom ne može da se uruči doktorska titula i poništiće se onaj papir koji se dobija pre same diplome“, izjavio je Prvanović.

Dodaje da na sednici Senata neće biti „nikakve diskusije niti drame“.

Simonović: Diploma BU ostaje validna i u svetu

N1

O tome šta ovakva odluka znači za Beogradski univerzitet, profesor Simonović kaže da znači puno.

„To sad zavisi od univerziteta, ali može da znači jako puno. Za studente je dobro što je ovakav ishod, jer naša diploma ostaje validna u svetu, i na istoku i na zapadu, ne zbog politike, nego zbog znanja koje se stiče. Važna je i zbog akademskih standarda, koji su ovom prilikom potpuno zadovoljeni, odnosno, oni su potvrđeni odlukom Etičkog odbora. Za nastavnike, pak, otvara mogućnost da poprave situaciju koja postoji na univerzitetu u pogledu poštovanja tih akademskih standarda i časnosti, ali je to sad stvar koja zavisi od fakulteta i zaposlenih na Univerzitetu. Nadam se da ova odluka neće biti dovedena u pitanje“, rekao je Simonović.

Prvanović je naglasio da je doktorat Siniše Malog mogao da obezvredi diplome svih studenata.

„I onih koji su završili studije i one koji će tek to biti. Znate, studiranje na Beogradskom univerzitetu nije besplatno, mnogo košta, mnogi roditelji se odriču mnogo čega da bi svojoj deci omogućili da studiraju na univerzitetu za koji misle da nešto vredi i da će moći da nađu bolji posao kada ga završe. Ovo je dobro što se ovako okončalo, što se tiče budućnosti BU, dobro je i zbog toga što nije bačena potpuna ljaga na Univerzitet, da nije obezveđena prošlost BU, za koju, ipak, mislim da je bila časna“, rekao je Prvanović.

Kako je rekao, sada treba nastaviti dalje.

„Ovo predstavlja samo jedan korak, ali je put dug, da i mi stariji na univerziteta treba da se malo više angažujemo, a ne da očekujemo od ovih divnih studenata da oni odrade ono što je naš posao, a to je da gradimo kuću kojoj pripadamo na solidnim osnovama i da vodimo računa da svaka instanca u proceduri bude kvalitetno odrađena. I da nemamo više ovakvih primera, bilo da su poznata imena ili anonomni ljudi“, naglasio je Prvanović.

On kaže i da bi bilo besmisleno da sada krena hajka u tabloidima na univerzitet i profesore.

„Mislim da sada kada je završen proces, da bi bilo besmisleno da se neko okomi na Beogradski univerzitet, ali s obzirom da vidimo da se svaki negativan ishod po vladajuću garnituru završava tako da se blate ljude i provlače po blatu u tabloidima, nije neočekivano da se tako nešto i desi. Ja se nadam da neće“, kazao je.

Prvanović je nagasio i da nije bilo politizacije slučaja od studenata, već da se politika uplela u slučaj pre 5,5 godina.

„Ovo je trajalo pet godina zato što je u pitanju Mali, da je neko anoniman, za ceo slučaj trebalo bi par meseci, nikakvih odugovlačenja ne bi bilo. Politika je došla s te strane, a ne od strane studenata…Studenti su otkočili ovaj proces blokadom Rektorata“, zaključio je Prvanović.