Rektorka: Odluka o Malom akademska, ne određujemo ko će biti član Vlade ili ne

Vesti 22. nov 201918:10 > 18:22
N1

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za N1 da nije saglasna sa ocenom predsednika Republike Aleksandra Vučića da je odluka Odbora za profesionalnu etiku o doktoratu Siniše Malog "duboko politička". Istakla je da su zaključak o postojanju neakademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije ministra finansija, doneli stručni i najpozvaniji ljudi. Profesorka Popović poručila je i da je odluka Etičke komisije isključivo akademska, i da Univerzitet nije u poziciji da određuje ko će biti član vlade ili ne.

Rektorka Popović izjavila je u Danu uživo TV N1 da joj je drago što slučaj doktorata ministra Malog okončan. Za to što je proces trajao pet i po godina, kako je rekla, postojale su subjektivne i objektivne okolnosti.

„Objektivne su da nije postojala procedura koja je predviđalla mogućnost dovođena u pitanje kvaliteta doktorske disertacije (…) I u tom smislu smo bili spori, građenje propisa trajalo je jako dugo, ali nakon što su pravila postavljenja, procedura je išla relativno dobro“, podsetila je rektorka.

Kao problem je istakla i to što veliki broj ljudi nije želeo da bude član komisije koja bi se bavila doktoratom minista Malog, upravo zbog velike pažnje javnosti koju je privlačio taj slučaj.

„Mislim da je bilo jako mnogo iskušenja, jer je to bila tema kojom su se bavili svi, i to je jedna od prvih stvari koja je implicitno ometala taj proces, jer je ovo isključivo akademsko pitanje bez drugih konotoacija“, poručila je Popović.

U interesu svih je da se autonomija Univerziteta poštuje

Sa tim, po svemu sudeći, nisu saglasni ministar Mali i predsednik Vučić, budući da su obojica ocenili da je odluka Odbora za profesionalnu etiku politička. Predsednik države je istakao i da ta odluka neće uticati na mesto Malog u Vladi jer se „za izbor ministara analiziraju uspesi“.

POVEZANE VESTI

U svakom slučaju Univerzitet nije u poziciji da određuje ko će biti član Vlade ili ne, odgovorila je rektorka na primedbe izvršne vlasti.

Rekla je da ne može da se složi sa ocenom da je odluka Odbora politička, jer je reč o odluci stručnog tela Univerziteta koja se odnosi isključivo na kvalitet doktorske disertacije Siniše Malog.

Upitana da smatra li da Mali treba da podnese ostavku, rektorka je odgovorila: „Pozicija Univerziteta nije da odlučuje o tim pitanjima, svaka osoba je odgovorna za svoje postupke i određuje svoju sudbinu.“

Komentarišući mogućnost pritisaka na Univerzitet posle odluke da je doktorat ministra plagijat, Popović je rekla da se iskreno nada da to neće biti slučaj, jer je Univerzitet u Beogradu javno dobro koje je tu da deluje u interesu svih građana.

„A u intetresu svih je da se poštuje autonomija i da se ima poverenje u kvalitet rada Univerziteta“, kazala je.

Studenti su kucali na otvorena vrata

Popović je dodala i da su studenti koji su u septembru blokirali Rektorat „kucali na otvorena vrata“.

„Cenim njihovu želju da unaprede Univerzitet, to je energija mladosti, ali sa ili bez njihovog angažovanja, ovaj postupak bi se rešio. Skratili su proceduru možda za mesec dana, ali svakako bi bila okončana u 2019.“, uverena je rektorka.

Dodala je i da preispitivanje odgovornosti mentora Siniše Malog i članova komisije koja je ocenjivala doktorsku disertaciju, zavisi od spremnosti akademske zajednice da se suoči sa tim.

Beogradski se udružuje sa evropskim univerzitetima

Rektorka je istakla da Univerzitet čini jako mnogo dobrih stvari u okviru unapređenja svog rada, da na nivou međunarodnje saradnje ima velike aktivnosti.

Kruna uspeha, kako je rekla, to što je Univerzitet u Beogradu pozvan da učestvuje u evropskom univerzitetskom savezu koji će činiti sedam univerzitezta, koji će u budućnosti funkcionisati kao jedna homogena celina.

Reč je o vrlo ugledni partnerima i fantastičnom podsticaju za visoko obrazovanje, istakla je rektorka Popović.