Profesor FON-a: Bruka i sramota je odluku o doktoratu Malog nazivati političkom

Vesti 24. nov 201912:09 > 12:14
N1

Doktorat Siniše Malog je nesumnjivo plagijat i reći da je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu politički motivisana je bruka i sramota, izjavio je za N1 profesor Fakulteta organizacionih nauka (FON) i predsednik Grupe za prosperitet Srbije (GEPS) Jovan Filipović.

Filipović je u Novom danu TV N1 pozdravio jednoglasni zaključak Odbora za profesionalnu etiku o postojanju neakademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije ministra finansija.

POVEZANE VESTI

„To je jedna važna stvar za državu, svi prepoznaju da je jako važno da plagijat moramo da nazovemo plagijatom, da moramo da štitimo Univerzitet. Univerzitet je mesto na kome su studirali moje dede i babe, moji roditelji i daće Bog, studiraće i moja deca. Samo da Vam kažem, desilo se jednom prilikom da je jedna studentkinja branila diplomski radi i njen deda je bio prisutan, i onda se na kraju zaplakao kada je ona diplomirala i rekao je: ‘Znate, ja sam čovek sa sela, ja nisam studirao, ali danas sam završio i ja univerzitet.’ E, zato moramo da branimo Univerzitet, zato moramo da se opredelimo prema ovakvom ponašanju ko god da je ta osoba koja je plagirala“, kazao je on.

Filipović je istakao da je doktorat Siniše Malog nesumnjivo plagijat i da mu je žao što se to dogodilo na njegovom fakultetu.

„Mnogo je vremena prošlo, pet godina je prošlo do kad smo mi smogli snage da kažemo da to jeste šta jeste. Ja sam zaista ponosan i na rukovodstvo Univerziteta, nisam se uvek slagao sa našom rektorkom, ali znate, nazvati ovu odluku političkom, i reći da je neko ko dolazi sa Tehnološko-metalurškog fakulteta politički motivisan, neko ko je naslednik Milana Muškatirovića, reći da je politički motivisan kada kaže za plagijat da je plagijat… Samo da Vam kažem, ja sam predsednik Veća oblasti tehničkih nauka na Beogradskom univerzitetu, taj fakultet sa kojeg ona dolazi je duplirao uslove za doktorat. Znate, ako treba jedan rad, oni su rekli: ‘Ne jedan, dva rada!’ Reći za njih da su politički motivisani, to je bruka i sramota“, poručio je profesor.

GEPS okuplja stručne i intelektualne potencijale Srbije. GEPS je do sada stvorio „Mrežu Srbije“ sa više hiljada profesora, istraživača, poslovnih ljudi, lekara, pravnika, umetnika i vrhunskih sportista, koji žive i rade širom sveta.

Cilj je bio da se ljudi iz naše zemlje, a koji žive širom sveta, povežu na poslovnom, akademsko-istraživačkom, kulturnom, sportskom i društvenom planu.