Inicijativa ispred Ministarstva pozvala premijerku: Do četvrtka razrešite Malog

N1

Održan je protest Inicijative "Ne davimo Beograd" ispred Ministarstva finansija, sa kog je poručeno da je ministar finansija Siniša Mali dobio od građana "crveni karton". Pozvali su premijerku Anu Brnabić da do četvrtka, 28. novembra, kada je sledeća sednica Vlade, Siniša Mali bude razrešen, a građane su pozvali da se ponovo okupe u četvrtak.

Podsetimo, Inicijativa „Ne davimo Beograd“ zatražila je hitnu smenu ministra finansija Siniše Malog nakon nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku BU o njegovom doktorskom radu.

Na početku protesta Radomir Lazović je u ime Inicijative uputio čestitke i zahvalnost Univerzitetu u Beogradu, akademskoj zajednici, studentima i građanima na pobedi, dodajući: „Zajedno smo izvojevali ovu pobedu“.

Naveo je da, ipak, nisu došli ispred Ministarstva zbog plagijata Siniše Malog, iako bi to, kako navodi, bilo dovoljno za njegovu smenu. „Ovaj čovek možda nije doktor u akademskom smislu, ali je vrsni ekspert za otimačinu dobara, za nameštanje tendera, za izbegavanje plaćanja poreza… Za izvlačenje koristi za sebe iz naše već duboko osiromašene zemlje“, rekao je Lazović.

On je dodao da je Mali pokazao „nasilničko i siledžijsko lice“, i to svojom ulogom u sprovođenju projekta Beograda na vodi, u rušenju Hercegovačke, ali – kako je dodao i ono drugo, koje je pokazala njegova bivša žena. Dodao je da se toga treba setiti danas kad je dan borbe protiv nasilja nad ženama.

„On je napredovao do najviših državnih funkcija uprkos brojnim aferama. On je pravi pravi profesionalac kom nije bitan tim za koji igra – da li je golgeter privatizacije i prethodnih vlasti ili je desno krilo otimačine režima Aleksandra Vučića. Ali, Siniša, došao je kraj ove utakmice. Jedini sudija koji se danas pita su građani ove zemlje, a oni su za tebe spremili za tebe spremili, jednako za tvoju korumpiranu elitu, a to je crveni karton. Građani kažu – Siniša, odlazi“, rekao je Lazović.

Okupljeni sa sobom nose crvene kartone i viču „odlazi“. „Vreme je da napustiš teren i da odgovaraš za ono što si radio“, rekao je Lazović. Zatražili su da premijerka u četvrtak razreši ministra dužnosti, pozivajući ljude da se okupe tada. „Jer ovo nije stanje u kom želimo da živimo, da plagijatori, prevaranti, lopovi budu na vlasti“, rekao je Lazović.

Rekao je da vlast želi da sa pravih pitanja skrene pažnju, s pravih pitanja kao što je afera Krušik ili uzbunjivač Aleksandar Obradović. Poručio je zato građanima da se pridruže svim organizacijama koje se bore protiv, kako je rekao, okupacije.

„Probudite se, hajde da se zajedno borimo, ovo su naši gradovi, ovo su naše insitucije, naše reke, naši parkovi, naša država…“

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, obraćajući se na skupu, rekla je da je Siniša mali plagijator i da je ta činjenica potvrđena. „Bez obzira što nas predsednik zove neobrazovanom i nepismenom elitom. Predsednik Skupštinskog obrazovanja je danas rekao da smo mi sistemska bolest ovog društva, rekao je takođe – ili mi ili oni. Dali su nam do znanja šta žele da urade. Svi poslanici SNS u Skupštini su danas osudili odluku Univerziteta. jasno nam je da žele da nas zgaze, jasno im je da je to institucija koju još nisu porobili i mi smo sada na meti. Neko ko je plagijator, znači da je to neko ko krade, da je to osoba koju ne treba pustiti blizu državne kase. Siniša kao čuvar državne kase je kao koza koja čuva kupus. Oni će se svetiti Univerzitetu. Ali to je cena koju ćemo platiti. Univerzitet će platiti tu cenu jer je to cena kojom se plaća slobodna misao, slobodni Univerzitet znači slobodu za uzbunjivače, slobodu za Aleksandra Obradovića. Slobodni građani podrazumevaju slobodnu državu. Moramo se osloboditi, došlo je vreme da kažemo šta mislimo jasno i glasno. Da oni moraju da odu“.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta iz Kraljeva podsetio je na reči ministra da treba da mu sudi narod, i da su tu da ga na to podsete. „Došli smo da sudimo, ne samo što je krao od naučnika, nego zato što svi kradu od svih nas. Došli smo da vam sudimo ali nemojte nam cvilite i da cmizdrite da će novinar da vas ubije pitanje, a tviteraš tvitom. Nemojte da nam cmizdrite jer nismo došli da streljamo nego da vam obezbedimo fer, makar i kolektivno, suđenje“, rekao je Voštinić.

Profesor FPN Đorđe Pavićević, obraćajući se okupljenima, rekao da je BU pokazao da je moguće da ostane slobodan, autonoman uprkos svemu što se događa i da je važno da sve druge institucije pokažu to. „BU je odbio da jedno veliko beščašće proglasi za doktorat i da nagradi onoga ko je to radio“, rekao je. Pavićević je podsetio da Mali „nije prvi političar plagijator, ali se razlikuje po tome što su u drugim zemljama oni koji su plagirali platili cenu za to, za javnu sramotu“, navodeći da se to desilo u Nemačkoj, Sloveniji, Rumuniji…

Inače, Aktivisti inicijative Ne davimo Beograd blokirali su jutros ulaz u Ministarstvo finansija lancima koje su stavili na vrata, kako bi, kako su saopštili, sprečili ulazak ministra Siniše Malog u tu zgradu. Ulaz je ubrzo deblokiran, odnosno lanci su isečeni, ali nije primećeno da je Siniša Mali došao na posao, potvrdio je za FoNet aktivista Inicijative Dobrica Veselinović.