Santovac o diplomi Stefanovića: Profesori iz oglasa škole kažu da nisu predavali

Vesti 26. nov 201910:04 > 10:06
N1

Novinar Adam Santovac, govoreći o dokumentarcu o fakultetskoj diplomi ministra Nebojše Stefanovića i o Megatrendu, kaže da su svi profesori koji su se našli u oglasu škole objavljenom u Politici 1996. godine demantovali da su ikada bili predavači. Nije bitno koji ministar je u pitanju, iz koje stranke, bitno je da je jedan javni funkcioner završio fakultet u kompaniji, naglašava. Skeptičan je kad je u pitanju epilog slučaja Megatrend u skorijoj budućnosti jer je previše političara umešano.

Večeras u 20h na N1 pogledajte dokumentarac „Mega diplomac“ o osnovnim studijama ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i o Megatrendu.

Podsetimo, u junu se u javnosti pojavio dokument koji pokazuje da je ministar unutrašnjih poslova završio osnovne studije u školi koju je osnovao Megatrend international consortium limited, kompanija registrovana u Velikoj Britaniji. To je otvorilo pitanja – kako je moguće da ministar diplomira u kompaniji, gde, ko i kako je firma registrovana u Engleskoj navodno školovala studente u Srbiji, da li je Megatrend preko firme iz Velike Britanije poklanjao diplome?

Santovac kaže da nije bilo dileme da treba, pred kraj godine, ponovo podsetiti na ovaj slučaj: „Ovde sada nije bitno ni koji je ministar u pitanju, da li ima prethodne afere ili nema, iz koje je stranke, bitno je da je to jedan javni funkcioner koji je završio fakultet u kompaniji… Kasnije neko to nostrifikuje, a da se pri tom ništa ne zna. Ni koliko su, na kraju, trajale te studije, da li dve i li tri godine, kako nešto što traje dve ili tri godine – kako se spekulisalo, s obzirom na to da nema mnogo informacija – može da bude izjednačeno sa četvorogodišnjim studentima, ko su kolege ministra, ko su predavači…“

Santovac je rekao da je našao oglas iz 1996. kada se ta škola reklamirala u Politici, i da su svi profesori koji su navedeni u tom oglasu kao predavači, demantovali za N1 da su ikada predavali u toj školi.

Santovac je, u svom dokumentarcu, istraživao i rad najvećeg privatnog univerziteta Megatrenda. „Ne znači da na Megatrendu nema dobrih studenata i profesora koji rade časno svoj posao, ili studenata koji dolaze sa ciljem da završe neke studije, ali očigledno postoji možda vrsta studiranja za tzv. VIP klijente gde se najverovatnije „hvataju krivine“. U ovom konkretnom slučaju, podsetiću, bilo je reči o tome da je vlasnik i direktor Megatrenda, koji je to i dan-danas, 1990. registrovao firmu u Velikoj Britaniji, u Londonu, koja je i dan-danas aktivna i preko te firme, po svoj prilici, izdavao diplome, koje je kasnije nostrifikovao ovde u Srbiji po, kako on kaže, srpskim zakonima. Međutim, ti srpski zakoni su i u tom slučaju prekršeni s obzirom na to da tadašnji Zakon o Univerzitetu, na koji se pozivaju, nije dozvoljavao fakultetima da nostrifikuju diplome, već krovno – univerzitetima, što je prekršeno. I to je samo jedna od stvari koje ćemo pokazati“, rekao je Santovac.

Novinar N1 podseća da je ministar Stefanović imao aferu i oko doktorata, 2014. godine, i da je i u tom slučaju bio u pitanju Megatrend. „To su otkrili naši ljudi, koji žive u Velikoj Britaniji, i tada su prošli kroz jednu vrstu neprijatnosti u smislu da su bili žigosani u tabloidima, u delu javnosti koji se sa tim ne slaže“, navodi. Kaže da se i sada, kad ih je zvao, osećaju se neprijatno, iako smatraju da o toj temi treba da se govori.

Santovac navodi da je dosta pregovarao, u vezi sa dokumentarcem, sa rektorom Megatrenda, koji je na kraju je odustao. Rektor univerziteta je meni rekao – „prodajete obraz za debele pare“, „plaćeni se da svojim tzv. istraživačkim novinarstvom ruinirate život svakome, beskrupulozno, ne razmišljajući o posledicama“, rekao je Santovac.

Adam Santovac je radio dokumentarac i o spornim doktoratima, a pitanje doktorata Siniše Malog je ovih dana dobilo svoj epilog. Upitan da li očekuje nešto slično u vezi sa slučajem diplome ministra Stefanovića, Santovac kaže da misli da će ovaj dokumentarac, koji se večeras premijerno prikazuje, biti dugo repriziran.

„Ovde imamo jedan privatni univerzitet, dakle nije nešto što je javno, a s druge strane – mnogo je političara tu upleteno. Sam rektor se hvalio saradnjom svojevremeno još sa DS, on potiče iz SPS, hvalio se da 50 članova GO SNS studira ili je studiralo na Megatrendu… Ja ne vidim koja to prosvetna inspekcija, koja to javnost, koje to telo će imati snage – da li je to Akreditaciono telo, koje je opet pod šapom Vlade – da se zaista izbori. Jer kad bi se možda proanalizirao slučaj Megatreda ili bilo kog privatnog univerziteta, do bi bio bunar bez dna. Kod Siniše Malog smo imali jedan slučaj, pa se na njemu radilo pet godina, ovde će možda trebati pet decenija“, zaključuje Santovac.