Putešestvije jednog mosta: Koliko će ovaj poklon koštati vojvođanske opštine

Vesti 26. nov 201917:25 > 08. dec 2019 16:17
Izvor: N1

Sedamnaest godina nakon što je most, koji je u nemačkom gradu Filshofenu nekada spajao obale Dunava, kao poklon stigao u Bečej i 15 godina nakon što su ga iz te opštine prosledili susednoj Adi, nije do kraja razrešeno pitanje ko dopremanje i demontažu mosta treba da plati. Sudsko ročište od kog se očekivao zaključak priče, odloženo je za februar 2020, a u Bečeju se nadaju da će u budžetu sačuvati blizu 44 miliona dinara.

Poklon iz Nemačke premostio je Tisu u Adi još 2010, ali mu i danas na prilazu stoje znakovi upozorenja. Njegova priča počinje mnogo ranije i kilometrima dalje. Grad Filshofen poklonio ga je Novom Sadu, ali je most bio prekratak za Dunav, pa je 2002. u Bečeju dočekan uz šampanjac. Danas bi tako rado dočekali presudu koja ih oslobađa duga za transport mosta.

„Suština je u tome da opština Bečej smatra i to hoće da dokaže na sudu, da mi ne treba da platimo ništa. Taj most je prebačen u opštinu Ada i ako neko treba da snosi troškove, to je onda opština Ada“, kazao je Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej.

Iste godine kada je u Adi most svečano otvoren, na adrese u Bečeju i Novom Bečeju stigla je tužba Pokrajine, i to zbog 18 miliona dinara prebačenih iz državnog budžeta za transport mosta. Ta cifra narasla je u međuvremenu na 63 miliona, a Privredni apelacioni sud presudio da moraju da plate. Novi Bečej je svoj, manji deo duga, isplatio, a Bečej pokrenuo reviziju.

„Četiri godine imamo da platimo tih 40 i nešto miliona, pet smo, čini mi se platili, i onda je Vrhovni kasacioni sud poništio presudu Privrednog apelacionog suda i sad je sve ponovo na početku i mi smo prestali sa plaćanjem“, kaže Kristina Demitar Filipčev, novinarka „Bečejskog mozaika“.

Tako sada u budžetu, koji prolazi kroz treći rebalans, imaju suficit od pet miliona dinara, ali još ne i razrešenu situaciju. A zašto je most uopšte završio u Adi? Zbog sporosti administracije i negativnog odnosa građana prema ideji administrativnog spajanja dva Bečeja, kaže nekadašnji čelnik opštine. Njegov stav od početka je bio da novac neće vraćati, jer je država ta koja gradi mostove.

„Mi smo izgubili bitku sa tom negativnom kampanjom na izborima 2004. i onda se na moje zaprepašćenje, moram da kažem, u Novom Bečeju na skupštini doneta odluka da se oni odriču poklona“, navodi Zoran Stojšin, bivši predsednik opštine Bečej.

Ubrzo su sličnu odluku doneli i u Bečeju, pa je most našao novi dom. Sa opštinama Ada i Čoka potpisan je protokol o namerama i one su se obavezale da će preuzeti troškove, ali to nikada nisu uradile.

„I one brane svoju poziciju. I svi hoće, ako tako mogu da kažem, uštede novac za svoju opštinu“, ocenio je Tošić.

Iako kaže, ima razumevanja, Bečej je ipak pokrenuo sudski spor protiv Ade, gde o mostu više ne žele da se izjašnjavaju.

Poklon iz Nemačke prosleđen je opštinama Ada i Čoka još 2004. Krajem 2010. svečano je otvoren, ali su bile potrebe još godine nakon toga da bi on bio stavljen u funkciju. U međuvremenu je podneto više tužbi, pokrenuto više sudskih postupaka, pa ni danas krajem 2019. nije jasno koliko će ovaj poklon koštati opštine u Vojvodini, niti koja će ga na kraju konkretno platiti.