Misija OEBS uručila nagrade "Ličnost godine"

Vesti 26. nov 201919:06 > 19:09
N1

Misija OEBS u Srbiji uručila je nagradu Ličnost godine izvršnom direktoru i uredniku internet portala lista "Danas" Bojanu Cvejiću, upravnici Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonji Stojanović Gajić i direktoru udruženja "Monitor" Aleksandru Ivanoviću.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da se obeležava još jedna uspešna godina OEBS u Srbiji, a da se nagradom odaje priznanje onima koji odražavaju vrednosti organizacije na čijem je čelu.

Oricio je uputio podršku Albaniji zbog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

On je istakao da je cilj OEBS da doprinese punom demokratskom sistemu i naveo da novinari moraju da rade bez straha.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija pridaje veliku važnost OEBS, kao formatu za zajedničko suočavanje sa bezbednosnim izazovima.

On je rekao da je Srbija, kao ključni faktor bezbednosti, stabilnosti i dugoročnog ekonomskog razvoja regiona, privržena vrednostima OEBS.

„Od svih 57 država učesnica, jedino Republika Srbija na svojoj teritoriji ima dve misije OEBS. Misiju OEBS na Kosovu i Misiju OEBS u Srbiji“, naveo je Dačić i naglasio i da je država zadovoljna saradnjom i da će u budućnosti biti iskren partner OEBS.

Dačić je ukazao na važnost podrške Misije novoj medijskoj strategiji i pravosudnoj reformi i istakao da je Vlada Srbije zbog predstojećih izbora formirala grupu za saradnju sa OEBS na čijem je čelu potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„Radna grupa razmatra oblasti koje je moguće unaprediti u kratkom roku, kako bi građani imali još bolji izborni proces. Zaključeno je, takođe, da je Vlada Srbije već dosta uradila tokom prethodnog perioda, posebno u pogledu uređenja biračkog spiska“, rekao je Dačić.

On je podsetio i na 10 zaključaka Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, kojima se, kako je rekao, dodatno unapređuje izborni proces u zemlji.