Stefanović studirao "na fakultetu bez profesora", Megatrend mu priznao diplomu

Vesti 26. nov 201919:41 > 20:02
N1

Gde je studirao ministar Nebojša Stefanović? U kompaniji. Potpredsednik vlade je diplomirao u firmi Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona. Ministar je "upisao" društvo sa ograničenom odgovornošću, navodno 1995. godine. Potom mu je 2005. Fakultet za poslovne studije Univerziteta Megatrend u Beogradu diplomu kompanije priznao kao fakultetsku diplomu. To je tema dokumentarca "Mega diplomac" novinara Adama Santovca.

„Fakultet“ bez profesora

Poslovna škola Megatrend International Expert Consortium Limited reklamirala se 1996. u „Politici“. Mamila je studente profesorima iz Tokija, Berlina, Londona. N1 je kontaktirao profesore koji zaista postoje, ali je nevolja što su odgovorili da nikada nisu predavali u firmi koju je studirao ministar unutrašnjih poslova Srbije. Profesor Tim Moris, koji 2019. predaje menadžment na Univerzitetu Oksford u odgovoru N1 je naveo: „Nikada nisam bio zaposlen u toj kompaniji“. Ne zna se ni ko su bili studenti te kompanije osim ministra Nebojše Stefanovića i ministra Petra Đokića iz Republike Srpske.

N1

Zahvalni ministar

Da li iz zahvalnosti što mu je podario znanje, ali ministar nije ostao dužan mentoru Mići Jovanoviću. Nezavisni policijski sindikat Srbije, blizak ministru, potpisao je 2019. ugovor o dugoročnoj saradnji sa Megatrendom. Za 20.000 članova sindikata, ali i članove porodica radnika MUP-a koji su učlanjeni u isti najveći privatni univerzitet nudi pregršt pogodnosti. Školarinu u pola cene, plaćanje u ratama, ali i termine vežbi i konsultacijama prilagođene radnom vremenu.

Univerzitet Megatrend ćuti, ćuti i Stefanović

Uprkos brojnim pozivima, rektor Univerziteta Megatrend, kao i direktor firme Megatrend iz Londona, Mića Jovanović, nije pristao da govori za N1. Posle nekoliko poziva, razgovora, mejlova, autoru filma „Mega diplomac“ je u septembru 2019. napisao: „Prodajete obraz za debele pare. Plaćeni ste da svojim, tzv. ‘istraživačkim novinarstvom’ ruinirate život svakome, beskrupulozno, ne razmišljajući mnogo o posledicama“.

I predsednik Saveta Univerziteta Megatrend akademik Ljubiša Rakić odbio je da govori za N1. Samo je novinska agencija Tanjug imala uvid u studentski „dosije“ ministra, a u izjavi Tanjugu Rakić je rekao da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Nostrifikacija je obavljena u februaru 2005. po tada aktuelnom Zakonu o univerzitetu iz 2002. Međutim, taj akt je prekršen jer je nostrifikaciju obavio fakultet, a to je formalno morao da učini Univerzitet.

Čak i da je poštovan zakon nejasno je kako su dvogodišnje studije firme mogle biti izjednačene sa četvorogodišnjim fakultetskim.

N1

Činjenice ignoriše i ministar Šarčević

Aktuelni Zakon o visokom obrazovanju dozvoljava ministru prosvete da po službenoj dužnosti poništi diplomu ako je priznanje izdala neovlašćena organizacija. N1 je upitala ministra Mladena Šarčevića da li će ukinuti diplomu kolegi jer je izdata u kompaniji iz Velike Britanije, a ne na akreditovanom fakultetu. Ministar prosvete odgovorio je, očekivano, negativno i uz omašku.

„U to vreme kada je diplomirao Siniša Mali nadležnost za verodostojnost je bila na Univerzitetu. Nakon toga ingerencije su prešle na Ministarstvo, a od ove godine nalaze se kod Agencije za kvalifikacije i merodavan je sud za žalbe“,  odgovorio je Šarčević.

Da li zbog broja spornih diploma članova kabineta Ane Brnabić, ali ministar prosvete je u odgovoru čak omašio ime kolege.

Potemkinove škole Megatrenda

N1

Baš kao što nema dokaza da je firma Megatrend iz Velike Britanije ikada imala prostorije, predavanja, profesore, studente, manjka i dokaza da je postojala međunarodna mreža Megatrendovih škola. Svojevremeno se Megatrend na sajtu hvalio Univerzitetom u Japanu, Beču, Londonu, ali su te informacije nestale sa sajta. Baš u vreme kada je to istraživala novinarka Natalija Miletić.

„Ta mreža koja je između ostalog obuhvatala i te londonske škole se zvala Megatrend University Worldwide. Ona nije obuhvatala samo škole iz Londona, već i iz Japana, Beča, Amerike i tako dalje. U toku istraživanja cele te priče to je sve onako preko noći nestalo sa sajta univerziteta, ali ono što sam ja otkrila što se tiče konkretno tih londonskih škola je da svi ti kampusi koji su bili onako pompezno predstavljeni i na sajtu i o kojima je i sam Mića Jovanović više puta govorio u medijima uopšte ne postoje i bili su jedna obična izmišljotina, ili kako sam ja tada nazvala to su Megatrendovi Potemkinovi univerziteti“, kazala je Natalija Miletić u filmu „Mega diplomac“.

Iz Megatrenda u Vladu Srbije

Članica komisije koja je odobrila ministru sa diplomom firme da je podoban kandidat za magistra nauka Ana Milićević, profesorka Megatrenda, 2019. je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete. Članica iste komisije Univerziteta Megatrend bila je i profesorka Tatjana Cvetkovski, 2019. članica je Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, tela Vlade Srbije koje akredituje fakultete. One nisu pristale da govore za N1.

Megatrend je „prilepak vlasti“?

N1

Profesorka Mila Alečković, koja je diplomirala psihologiju na Univerzitetu Sorbona predavala je na Univerzitetu Megatrend. Tvrdi da je brzo shvatila o kakvoj ustanovi se radi.

„Zapravo sam shvatila da to nije prava akademska ustanova, to je moj zaključak, on nikoga ne obavezuje, nego jedno mesto kako bih rekla ima takvih škola u svetu, ali oni daju kadrove za vlast. Ali kao takvi su jasni da su to aneksi vlasti, a to nije Oksford, to nije Sorbona, to nije Hajdelberg, to nije Lomonosov, to nije Pensilvenija, to nije Masačusets. Znači ovo je prilepak vlasti, u svetu je to to i onda se kadrovi školuju. Tadašnji rektor ili dekan šta je već bio je izjavio da je 50 posto članova glavnog odbora Srpske napredne stranke ili diplomiralo ili završilo taj fakultet. Sama ta njegova rečenica govori vam da je to u stvari jedno mesto odakle se kadriraju ljudi za određenu partiju, vlast ili vladu“, rekla je Alečković za dokumentarni film „Mega diplomac“.

Komisije za akreditaciju fakulteta radile pod pritiskom

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju 2019. u svojim redovima ima profesore Megatrenda. Članove tog tela od 2017. bira vlada. Takvoj odluci se protivi nekadašnji ministar prosvete u vladi Aleksandra Vučića. Srđan Verbić u dokumentarnom filmu „Mega diplomac“ otkriva da su članovi prethodnih Komisija za akreditaciju fakulteta radili pod pritiskom.

N1

„Ja sam baš zato što cenim nezavisnost institucija u ovom konkretnom slučaju Komisije za akreditaciju samo jednom sam bio u njihovim prostorijama. Dakle, otišao sam da ih pozdravim, da se upoznamo, da mi kažu šta su probelmi, video sam da uslovi baš nisu prvoklasni. Pokušao sam da im pomognem materijalno u smislu opreme da se to reši. Međutim ono što su oni meni rekli tamo je da postoje određeni predmeti koje niko neće da pipne. Dakle, postoje programi koji su podneti na akreditaicju koje svi izbegavaju. Odlaze na bolovanje, imaju druga posla i tako dalje. Ono na šta su se oni meni žalili u tom trenutku da su to uglavnom programi Megatrenda“ rekao je Verbić u „Mega diplomcu“.

Batine zbog akreditacija

Tokom prvog kruga akreditacija u Srbiji 2007. profesor Ekonomskog fakulteta Univerzitata u Beogradu Nebojša Janićijević je pretučen. Mediji su incident tada dovodili u vezu sa Univerzitetom Megatrend i rektorom Mićom Jovanovićem.

„Sačekali su me dvojica očigledno siledžija, koji su me napali fizički dok sam ulazio u auto. I udarili su me i imao sam neke dve kopče na licu i tako. Uspeo sam da se odbranim, hteli su verovatno da me zaplaše. Ja nisam imao tada, kao ni sada nikakve druge konflikte, niti sam imao ikakav problem na fakultetu niti van fakulteta i onda sam to jedino mogao da povežem sa procesom akreditacije. Da smo nekom smetali, pogotovo ja, što se bavim ekonomijom, menadžmentom je li, a 90 odsto tih fakulteta je bilo osnivano u toj oblasti. Policija je rekla da to ne može da otkrije ko je nalogodavac što je mene najviše zanimalo. Uputili su me da ih gonim onako po privatnoj tužbi. Ja za to nisam imao nameru jer ništa mi ne bi značilo da njih kazne prekršajno za napad na mene. Ja nisam nikada tvrdio eksplicitno da to dolazi od Megatrenda jer naravno nikakav dokaz nemam. Bilo je tu i drugih škola, ruku na srce, koje su tako da kažem morale da ulože dodatni novac ili trpele neke posledice u smislu da su imale neke troškove zbog toga što su morale da zadovolje neke standarde koje smo mi propisali tražili i prosto nikada se nije saznalo ko je nalogodavac. Mislim da se to možda dovodilo u vezu sa Megatrendom zbog toga što je gospodin Mića Jovanović, vlasnik i rektor Megatrenda u većem broju slučajeva mene napadao u medijima. Napadao je generalno celu komisiju, ali najviše mene zato što sam eksponiran u toj oblasti ekonomije i menadžmenta i svašta je o meni govorio i pisao tako da se onda pretpostavilo… Naravno da je on rekao da nema ništa sa tim“, ispričao je profesor Janićijević u dokumentarnom filmu „Mega diplomac“.