Rujević: U Nemačkoj se o Srbiji piše kao o zemlji kupljenih diploma

Vesti 27. nov 201910:49 > 10:51
N1

Novinar Dojče velea Nemanja Rujević izjavio je za N1 da je ocena Odbora za profesionanu etiku Univeziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat, u Nemačkoj propraćena kroz par kraćih vesti, ali da se tokom pet godina sage o doktoratu Malog, o Srbiji pisalo kao o zemlji kupljenih diploma.

 „Magazin ‘Štern’ je pisao ovako: ‘Plagijati, fantomske diplome i nesvršeni studenti. U Srbiji čak i politička i akademska vrhuška gradi karijere na osnovu lažnih diploma, pravosuđe ne preduzima ništa protiv toga“, naveo je Rujević.

Posebno je o slučaju Malog pisao je i švajcarski „Nojer cirher cajtung“, dodao je Rujević.

„Evo šta su oni pisali: ‘Kao ministar zarađuje svega 11.000 evra godišnje, ali plaća 60.000 evra za školovanje svoje dece u jednoj američkoj školi u Beogradu, za jedan vikend u Rimu je, prema medijskim izveštajima, izbrojao 7.000 evra. Dakle, Mali negde ima rezerve, ali u ovoj priči se ne radi o novcu nego o časti, a u čast se Mali slabije razume nego u novac.’ Kraj citata“, naveo je novinar Dojče velea.

Dodao je da je izazovno publici u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj pokazati kako ljudi u srpskoj vlasti negiraju očigledno, pa čak i crtaju mete onima koji su na plagijat ukazali.

Podsetio je na slučajeve plagijata političara u Nemačkoj: bivšeg ministra Karla Teodora cu Gutenberga i bivše ministarke obrazovanja Anet Šavan, koji su zbog akademske nečastitosti podneli ostavke.

Cu Gutenberg je, istakao je Rujević, te 2011. godine bio „zvezda u usponu“, ali je u februaru te godine niz naučnika i novinara ukazao da je u svom doktoratu preuzimao pasuse drugih autora, bez citiranja.

„Prva saznjanja objavljena su 16. februara 2011. Istog dana Cu Gutenberg odbacuje optužbe, dva dana kasnije priznaje da ima grešaka, tri dana kasnije moli univerzitet da mu oduzmu doktorat, sedam dana kasnije mentor je priznao propuste, i tri dana kasnije Cu Gutenberg je podneo ostavku i izvinio se“, ilustrovao je Rujević koliko je vrzo rešen taj slučaj.

Podsetio je i da je Angela Merkel u prvoj reakciji rekla da Cu Gutenberga nije imenovala na mesto ministra kao naučnika ili doktora, već da joj je bilo „važno kako radi kao savezni ministar odbrane, a radi odlično“.

Takva reakcija, primetio je Rujević, može se porediti sa skorašnjim izjavama srpskih zvaničnika o Malom, ali je Merkel te 2011. uvidela da takve izjave u nemačkoj javnosti ne prolaze dobro, te je, kada je njena ministarka Anete Šavan 2013. godine odlazila sa funkcije zbog plagijata, rekla da teška srca prihvata njenu ostavku.

„Videćemo da li će i Vučić teška srca da skloni neke ministre“, zaključio je Rujević.