Rakić Vodinelić: Ako je neko uhvaćen u varanju, kako onda da mu verujemo

Vesti 27. nov 201917:50 > 17:51
Izvor: N1/arhiva

"Ako je neko ko je funkcioner uhvaćen u varanju pri pisanju nekog rada, kako onda u drugim stvarima javnost može da ima poverenje. Položaj Siniše Malog bi bio bolji da se ranije odrekao teze, njegov mentor i članovi komisije su bili uporni u ćutanjue. Oni to nisu smeli, verovatno su otišli na sajt da vide kako izgleda teza iz koje je prepisivano", kaže profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union, Vesna Rakić Vodinelić.

Ona kaže da pitanje jeste političko jer je Siniša Mali funkcioner i podseća da je i ranije bilo poništavanja doktorata koji nisu privukli pažnju.

„Mali je funkcioner i mora da uživa ugled. Problem nije to što je on pisao disertaciju, već što je varao“, poručuje profesorka.

Kaže i da se svojim kritikama na račun rada komisija istakla predsednica Vlade Srbije, koja je još i pre konačne odluke tvrdila da su pravilnici o etičkim komisijama donešeni 2016, dok je teza Siniše Malog odbranjena 2014. pa se retroaktivno primenjuju.

„Postoji zakon o visokom obrazovanju još od 2005. koji ima odredbu koja kaže da će se poništiti diploma ukoliko je ona rezultat plagijata. Zato ne smete da iznesete takvu tvrdnju. Očekivano je da se tvrdi da je odluka politička, da su studenti učini politički gest, a ne gest koji treba da služi zaštiti ugleda Univerziteta. Voleo bih da svako ko kaže da je odluka politička pogleda nekoliko stranica prepisa koje je izvršio Siniša Mali“.

POVEZANE VESTI:

Ona smatra i da su u vlasti verovali da je Mali zaštićen s obzirom na njegov položaj i stranku kojoj pripada.

„Vučić je rekao da će Mali morati da plati cenu jer nije dobro procenio stvar. Ja mislim da je Mali verovao da je zaštićen od takve posledice. Nije verovao da nešto ovako može da se desi. To nije sofisticirani plagijat već vrlo očigledan, ali čak sam i ja sam bila skeptična da će ovakva odluka biti doneta“.

Kaže i da će polemika o doktoratu Malog trajati sve do odluke Senata o poništenju doktorata.

„Zakon o visokom obrazovanju kaže da doktorsku diplomu može poništiti samo samostalna visokoškolska ustanova, a to znači Univerzitet. Postoji pravilnik o poništaju, kada se desi nešto ovako, onda Odbor za profesionalnu etiku nije to telo koje može da izrekne poništaj, ono može da kaže da plagijata ima ili ne. Odluka koja treba da sadrži obrazloženje još nije objavljena, obično se takve odluke objavljuju na sajtu Univerziteta. Odbor je razmatrao sve žalbe i očekujem da se u obrazloženju izjasni o svim tim žalbama“.

Vesna Rakić Vodinelić kaže i da nije videla žalbu Siniše Malog, ali da je u javnost dospelo da se u njoj pominje da su izvršene povrede postupka, da zahtev kojim je otpočeo nije sadržavao sve elemente koji bi trebalo da ima, kao i da on nije bio uključen u postupak.

„Neku relevantnu žalbu na 3.000 strana teško da neko može da napiše. Da bih napisla stručni rad od toliko strana meni treba 6-7 godina. Da li postoji žalba na 3.000 strana ne znam, izražavam ozbiljnu sumnju. U žalbi u kojoj sam ja učestvovala najveći deo nosi činjenično stanje, da ima autora koji su prepisivani koje je pronašapo profesor Karapandža, ima grafikona koji su preuzeti izu drugih dela a da nisu navedeni. Ne mogu da zamilim da je tako detaljno izneseno činjenično stanje u žalbi Malog i da on može da dokaže ono što je očigledno, a plagijat postoji ako je neko delo objavljeno pre vašeg dela. A oba ova dela iz kojih je prepisivano objavljena su pre doktorata Siniše Malog. Možete vi koristiti istu literaturu kada je u pitanju uska tema, ali mnogi stave fusnotu i kažu taj i taj je napisao to i to. Ovde nije takav slučaj, već o pasusima i pasusima gde vi ne vidite da se preuzima, već ih isitim redom ređa, tako da kad čitate a ne znate da je prepisao stičete utisak da su to njegove fusnote“.