Akademska javnost o ataku na BU: Poslednji ekser u kovčeg nezavisnih institucija

Vesti 27. nov 201918:55 > 19:40
Izvor: N1

Da li akademske institucije mogu da donesu odluku koja se ne dopada predstavnicima vlasti? Nakon proglašavanja doktorata ministra finansija Siniše Malog plagijatom, beogradski Univerzitet je pod rafalnom paljbom predstavnika vlasti, koji ga optužuju da je doneo političku odluku. Akademska javnost zgrožena je takvim etiketama i smatra da njima vlast zakucava poslednji ekser u kovčeg nezavisnih institucija.

Pronađite uljeza u sledećem nizu – mađarski premijer Pal Šmit, nemački ministar odbrane Cu Gutenberg, češki ministar rada Petr Krčal, ministar kulture Austrije Kristijan Buhman, slovenačka ministarka obrazovanja Klavdija Markež, srpski ministar finansija Siniša Mali. Svi osim potonjeg smenjeni su ili podneli ostavke nakon što je utvrđeno da su plagirali diplome.

U Srbiji se, međutim, ministar čuva, a optužuje – Univerzitet.

„To što nekom ova tema znači iz političkih razloga… I onda mi je teško da prihvatim odluke političkih komisija“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

„Za mene je ovo politička odluka. Iskreno mi je žao što je neko na BU podlegao političkih pritiscima“, kaže predsednica vlade Ana Brnabić.

„Postoji gorak ukus da se cela ova priča obojila politikom“, naveo je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kanonada olakih etiketa koje Univerzitetu lepe predstavnici vlasti ne samo da je bez ijednog dokaza, već je, poručuju profesori, i vrlo opasna po ugled same institucije.

POVEZANE VESTI:

„Univerzitet u normalnim okolnostima je institucija koja se brani svojim vrednostima i svojim odlukama – dakle, brani se sobom. U pametnoj državi vredi odbraniti instituciju kao što je Univerzitet, a ne devalvirati je. Mi to sada činimo, i to je politizacija, smatra sociolog Ratko Božović.

„Bojim se da oni koji ovako pljuju Beogradski univerzitet najviše govore sami o sebi, o svom moralu, ali i o nečemu drugom – koliko oni cene obrazovanje. Njima je falsifikat u obrazovanju, krađa unutar procesa obrazovanja, kićenje tuđim perjem beznačajno. A vidite, nama koji smo život posvetili nauci i obrazovanju, nama nije svejedno“, rekao je profesor Filozofskog fakulteta Žarko Korać.

Poslanici vladajuće većine ne samo da su nastavili kampanju protiv Univerziteta, već su otišli i korak dalje. Akademsku odluku nazivaju obračunom, i iz skupštinske sale prizivaju smenu rektorke.

„Ako im ovo sada sa ovim obračunom, sa Vladom i ministrom finansija prođe olako, gospodo, to je najava mnogo žešćih udara. Zapamtite, nemojte to potcenjivati – ili će oni vas, ili ćete vi njjih. Nemojte taj požar potcenjivati“, rekao je Muamer Zukorlić iz Strake pravde i pomirenja.

„Cenjena gospođa rektorka, ona je ta koja treba da ide sa svoje funkcije, a ne gospodin ministar da podnosi ostavku, poručio je Borisav Kovačević iz PUPS-a.

Odobravanje ministra finansija profesora Božovića plaši. Podseća ga, kaže, na mračni period pre uvođenja takozvanog „Šešeljevog zakona“, kada je nakon studentskih protesta Univerzitetu oduzeta autonomija, na stotine profesora ostalo bez posla, a neki i iza rešetaka.

„Pošto se mi inače vraćamo na neke prethodne nepoželjne i civilizacijski sporne stvari, ovo može, sa stanovišta onoga što politika i političari hoće, da liči na to. Liči na to jer tada je Univerzitet sa stanovišta svoje autonomije bio doveden u pitanje“, rekao je Božović.

Žarko Korać, pak, smatra da je namera vlasti daleko prozaičnija. U pitanju je, kaže, preventivna samoodbrana.

„Oni brane sebe, jer veliki broj ministara u Vladi Srbije i u vlasti ima lažne diplome. Neki imaju lažne diplome srednje škole. To je kolektivna odbrana sopstvenih nelegalnih diploma. Meni je žao što u tome učestvuju i ljudi koji validne diplome i validna znanja, ali to je stvar njihove moralnosti“, smatra Korać.

Takve optužbe, kažu profesori, mogu imati dugoročne posledice, jer je Univerzitet, po njihovom mišljenju, jedna od retkih preostalih institucija u Srbiji koja ima slobodu da donosi odluke prema svojim, a ne kriterijumima vlasti.