Jelena Trivan: Moj doktorat nije plagijat, reč je o političkoj kampanji

Vesti 28. nov 201914:13 > 14:30
Medija centar Beograd

Direktorka Službenog glasnika i nekadašnja funkcionerka Demokratske stranke (DS) Jelena Trivan je izjavila za N1 da njen doktorat nije plagijat.

„Odgovorno tvrdim da moj doktorat nije plagijat i da moje obrazovanje nikada nije bilo upitno“, rekla je Trivan povodom teksta u nedeljniku Vreme u kojem je, između ostalog, navedeno da doktorat koji je odbranila 2013. godine na Filološkom fakultetu sadrži najmanje 15 odsto teksta koji je prepisan bez navođenja izvora, a da je softver Turnitin otkrio 29 odsto teksta koji se nalazi u drugim izvorima na srpskom jeziku.

POVEZANA VEST

„Brzina kojom sam završila i osnovne i doktorske studije nije nikakva retkost. Trajanje doktorskih studija je bilo u zakonskom roku“, navela je Trivan.

Dodala je da je doktorat odobrilo Veće, kao i da je bio na uvidu javnosti i da je prošao proceduru u Rektoratu.

„Njegova originalnost je takođe softverski proverena. Iz svega toga jasno je da je reč o političkoj kampanji“, rekla je ona.

Trivan je autora teksta optužila za seksistički stav, citirajući jednu seksualnu aluziju koju redakcija N1 nije uspela da pronađe u tekstu.

„Jasno je da je ovo naručena kampanja. Tako da ću sve dalje optužbe na temu mog doktorata smatrati klevetom“, zaključila je Trivan.