Brnabić: Do kraja godine predložiću ukidanje zabrane zapošljavanja

Vesti 28. nov 201917:49 > 17:51
N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je na sednici Skupštine Srbije da će do kraja godine predložiti ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ali da će primanje novih radnika i dalje biti kontrolisano.

Odgovarajući na pitanje poslanika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića da li će zabrana biti ukinuta bar za prosvetu, u kojoj mnogi ljudi rade na ugovore na određeno, Brnabić je rekla da zabrana nije sprečavala zapošljavanje u onim sektorima u kojima je ono bilo neophodno, pa je tako prošle godine u zdravstvu zaposleno 4.000 ljudi.

Zukorlić je tokom postavljanja pitanja ukazao i da se kockarnice i dalje nalaze na nepropisnoj udaljenosti od škola, na šta je ministar prosvete Mladen Šarčević rekao da je to stvar za inspekcije, koje treba da rade svoj posao bez pardona.

Govoreći o zapošljavanju, Šarčević je rekao da u prosveti radi 20.000 mladih žena koje su sposobne za rađanje, ali odlažu roditeljstvo jer se plaše da će izgubiti pravo na stalno zaposlenje, a ako bi im to bilo garantovano u Srbiji će se za dve godine dogoditi „bejbi bum“.