Maurici: Zaštititi uzbunjivače, to razlikuje demokratije od autoritarne države

Vesti 30. nov 201911:21 > 11:36
N1

Uzbunjivači moraju biti zaštićeni, ako želimo da imamo pravu demokratiju i pristup infomacijama u javnom značaju jer to čini demokratiju funkcionalnom, rekla je Stefanija Maurici, istraživačka novinarka iz Italije, dodavši i da je čula za srpskog uzbunjivača Aleksandra Obradovića i da želi da se upozna više sa njegovim slučajem.

Maurici je radila je na objavama tajnih dokumenata koje je obelodanio Vikiliks, a sarađivala je i sa Glenom Grinvaldom na otkrivanju Snoudenovih fajlova o Italiji.  Autorka je dve knjige, „Dosije Vikiliks“ i „Italijanske tajne“. Redovno piše za italijanske dnevne listove La Republika i Ekspers.

POVEZANE VESTI

 Večeras u Bitef teatru u Beogradu učestvuje u programu Filozofski teatar sa Srećkom Horvatom.

Maurici je u Novom danu istakla da su uzbunjivači izuzetno važni i da smo zahvaljujući njima saznali razne informacije, poput detalja akcija u Iraku, Avganistanu.

„Drugačije se to ne bi se moglo saznati ako nemate pristup informacijama.. a naše demokratije ne mogu da funkcionišu ako ne možemo da imamo te informacije kada su potrebne“, dodala je ta novinarka.

Ona je rekla da je čula za slučaj Aleksandra Obradovića, ali da ne zna ništa o tome i ne može da sudi.

„Interesuje me njegov slučaj. Izuzetno je bitno zaštititi ih, to je razlika između demokratija i autoritarnih država, ne možete imati demokratiju ako ona ne štiti ljude koji obelodanjuju ratne zločine, korupciju, informacije u javnom interesu, moramo ih zaštiti inače se ponašamo kao autoritarna društva gde si ti ljudi smeštaju u zatvor, i pojede ih mrak…“, istakla je Maurici.

Govoreći o Džulijanu Asanžu ona je rekla da se o njegovom slučaju ne izveštava kako treba i da je njegov tretman neprihvatljiv.

„Devet godina je bio u kućnom pritvoru, a sada je u zatvoru kao da je terorista. A on je u stvari izdavač! Čelsi Mening takođe, ona je bila izuzetno hrabra, a bila je u zatvoru sedam godina, sada je ponovo u zatvoru… to su pravi heroji“, istakla je gošća Novog dana.