Šta stoji iza nove podele u Demokratskoj stranci

Vesti 01. dec 201918:19 > 18:31
N1

Poslednje odluke vrha Demokratske stranke izazavale su brojne reakcije u samim redovima demokrata, a privukle su i pažnju medija koji za opoziciju baš i nemaju mnogo sluha. Šta se kuva iza burne sednice Glavnog odbora, raspuštanja beogradskog odbora DS-a i Omladine demokrata - odgovori se ne razlikuju mnogo bez obzira na to da li dolaze iz vrha stranke ili od pobunjenog članstva. Stručnjaci, za sada, uzdržani od komentara.

Šta je zajedničko u tvrdnjama predsednika DS-a Zorana Lutovca i članova stranke koji su rezignirani napustili sednicu Glavnog odbora i pre njenog okončanja? Spona je pominjanjanje lidera naprednjaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Raspustiti odbore Demokratske stranke i na taj način uništiti poslednju branu kada je u pitanju ovaj režim, mislim da to isključivo i samo ide u prilog ovom režimu i Aleksandru Vučiću koji više očigledno preko puta sebe nema organizaciju koja može da mu se suprotstavi na terenu“, kaže Balša Božović, potpredsednik poslaničke grupe demokrata u Skupštini Srbije.

„Demokratska stranka je na pravom putu, na putu povratka nekadašnje snage i zato ne čudi što je Vučić poslednjih dana aktivirao sve resurse u bezuspešnom pokušaju da razbije bojkot izbora i konsolidaciju Demokratske stranke“, navodi Zoran Lutovac, predsednik ove partije.

Međutim, Božović ima drugačije viđenje.

POVEZANE VESTI

„Ako šest meseci nemamo razlog zbog čega se nismo ujedinili i ukrupnili na političkoj sceni i ako imamo razbijenu organizaciju Demokratske stranke, ja onda nisam tačno siguran ko radi za režim, da li oni koji žele ujedinjenje, da li oni koji brane budućnost DS preko demokratske omladine, ili oni koji to rasturaju i koji dalje usitnajavaju političku scenu, ocenjuje on.

„Potpuno jasno, ovog trenutka vlast SNS preko svojih tabloida podržava delovanje ove grupe koja je pokušala da uskrati kvorum i to se jasno vidi kada pročitate bilo koje dnevne novine pod uticajem SNS-a danas u Srbiji“, ističe Saša Paunović, zamenik predsednika Demokratske stranke.

N1: sa kojim ciljem?

Paunović: Sa ciljem da se dovede do toga da DS izađe iz SzS, da se na taj način onemogći jedinstvo opozicije koja je glavna opasnost po režim SNS i da se onda fingira izlazak na izbore takve preuzete DS gde imate grupu koja ima i svoj legitimni i lični interes da nastavi da obavlja poslaničku dužost, a sa druge i režim ima svoj interes da ima neku opoziciju koja će im biti pogodna da pokažu svetu da opozicija izlazi na izbore, nema bojkota.

I Balša Božović, i raspuštena Demokratska omladina imaju svoje tumačenje kako su odjednom postali prva vest u gotovo svim medijima, čak i onim koji nisu bili zainteresovani ni za DS, ni za njihova unutarstranačka pitanja.

„Mi za režimske medije nismo davali izjave, uglavnom su u najvećoj meri oni prenosili sa Tanjuga i Bete ono što smo davali od izjava“, kaže Aleksandra Božić, iz Demokratske omladine.

„Ja bih molio samo da napravimo distinkciju, niko nije davao izjave za režimske medije. Zaista ne bih voleo da se kroz nekakve spinove ovde zamagljuje suština“, naveo je Balša Božović.

Dok traju optužbe ko i preko kojih medija radi za Aleksandra Vučića, raspuštena demokratska omladina u centrali stranke dan i noć čeka pojavljivanje i odgovore Zorana Lutovca zašto je raspuštena.

„Nikome nije u interesu niti cilju da urušavamo DS, mi smo ovde samo da branimo ono za šta se zalažemo, a to je demokratija i pravo da svako ima svoje mišljenje i da dobije obrazloženje zašto su se neke odluke donele. Ja ovo vidim lično kao revolt funkcionera i zloupotrebu moći da se takve odluke donose na višim instancama“, ističe Božović.

Na sve ove optužbe upućene njemu lično kao lideru stranke Zoran Lutovac nije odgovorio jer je, kako je napisao u poruci, na putu i biće dostupan tek od ponedeljka.