Četiri meseca u pritvoru zbog psovanja Vučića, advokat kaže – zloupotreba

Vesti 02. dec 201910:58 > 11:04
N1

Advokat Aleksandar Olenik, pravni zastupnik Aleksandre Janković Aranitović, izjavio je da je slučaj njegove klijentkinje klasičan primer kada se pritvor zloupotrebljava kao kazna, a smatra i da se tako drugima šalje poruka kako da se ponašaju na Tviteru i drugim društvenim mrežama.

„Pritvor je mera obezbeđenja da neko bude prisutan na suđenju, a ne kazna, a Aleksandra je već četiri meseca u pritvoru jer je na Tviteru opsovala Aleksandra Vučića“, rekao je Olenik novinarima ispred Palate pravde, uoči početka suđenja.

Olenik tvrdi da je formalni razlog za pritvor besmislen, citirajući ga: „laka dostupnost interneta i računarske opreme na slobodi“.

„U takvim slučajevima određuje se kućni pritvor sa merom zabrane pristupanja internetu, ili samo mera zabrane pritupanje internetu. Ako je to jedini razlog za pritvor, postoji ta mera i nema potrebe da bude u pritvoru“, ponovio je Olenik.

Olenik navodi da je Janković Aranitović priznala šta je napisala, to jeste uvreda i za to može biti kažnjena novčano, ali „režim bukvalno na njenom primeru pokušava da kontroliše društvene mreže“.

On je najavio da će na današnjem ročištu biti svedočenja neuropsihijatra i sudskih veštaka, ali da su i oni angažovali svog stručnog savetnika, jer Tužilaštvo traži da se leči merom obaveznog lečenja, u instituciji zatvorenog tipa, bez ograničenja.

„Nisam lekar, ali ona ceo život leči od bipolarnog sindroma i nijedan doktor za 50 godine nije preporučio takvu mera lečenja. Dobije terapiju i na slobodi je. Nikome nije pala na pamet mera neograničenog boravka u zatvorenoj instituciji, osim sadašnjim sudskim veštacima. Mi to danas treba da oborimo“, rekao je Olenik.