Vučić: Poseta Lukašenka značajna za ekonomske odnose, politički već dobri

Vesti 03. dec 201910:17 > 13:55
Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, da je uveren da će današnja poseta biti značajan podsticaj za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa dve zemlje jer su politički odnosi već veoma dobri. U prisustvu dvojice predsednika prethodno je razmenjeno više potpisanih sporazuma u oblasti pravosuđa, nauke, obrazovanja, inovacija, kao i dokumenta o saradnji pošta i banaka.

„Nikada se nije dogodilo, od kada je Lukašenko predsednik Belorusije a to je od 1994. godine, da ta zemlja glasa protiv Srbije. Nikada se to nije dogodilo. Prošli smo kroz užasno težak period, a Belorusija je uvek bila uz nas. Na svakom mestu u svetu“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je Lukašenku poručio da, iako Srbija nije velika zemlja, Belorusija uvek može računati na njenu podršku, isto kao što je Srbija uvek znala da po pitanju Kosova i ostalim važnim stvarima može uvek da se osloni na podršku Minska.

„Hvala za iskreno prijateljstvo koje pokazujete prema Srbiji. A ja poručujem beloruskom narodu da u Srbiji ima iskrenog prijatelja. I kada god budemo mogli da učinimo bilo šta za vas u međunarodnim institucijama i forumima – na našu pomoć ćete uvek moći da računate“, rekao je on.

Vučić je rekao da je imao dobre razgovore sa Lukašenkom i predstavnicima te zemlje, u kojima su takođe učestvovali i predstavnici gotovo cele Vlade Srbije. Bilo je reči o unapređenju saradnje u svim društvenim sferama, o vojno-tehničkoj saradnji ali i tome kako da se dostigne nivo robne razmene od 500 miliona evra.

„Razgovarali smo o tome da razvijamo zajednička preduzeća da bi plasirali robu na treća tržišta, o saradnji u oblasti agrobiznisa, o zajedničkom učešću u modernizaciji saobraćaja“, rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao da mu je čast što je ugostio velikog prijatelja Srbije koji je bio jedini svetski lider koji je došao u Beograd 1999. godine da podrži Srbiju za vreme NATO bombardovanja.

„U politici ne traje ništa kraće od zahvalnosti. Ali mi smo dokaz, i jedni i drugi, da to ne mora da bude tako. Mi smo vam zahvalni i ta zahvalnost i poštovanje srpskog naroda ostaće zauvek, zato što ste želeli, hteli i smeli da pokažete podršku Srbiji u najtežem trenutku“, rekao je predsednik Srbije.

Lukašenko: Poštujemo želju Srbije da uđe u EU

Tanjug / Zoran Žestić

Lukašenko je uoči sastanka s Vučićem izrazio zadovoljstvo što je posle 20 godina ponovo došao u posetu Beogradu. Predsedniku Belorusije prethodno je ispred Palate Srbija na Novom Beogradu, priređen svečani doček uz državne počasti i intoniranje himni.

U delu susreta dvojice predsednika koji je bio otvoren za javnost, Lukašenko je zahvalio na pozivu da poseti Srbiju podsećajući da je poseta 1999, tokom bombardovanja, bila „poseta braći i prijateljima“.

„Mnogi su pokušali da nas posvađaju, ali smo realizovali naše planove. Posle 20 godina sastajemo se ponovo, današnje vreme je komplikovano“, naveo je Lukašenko i dodao da je „Srbija predivna zemlja, kakve nema ni na Balkanu, ni u Evropi ni na svetu“.

Lukašenko je naon sastanka rekao da će Belorusija nastaviti da podržava Srbiju i da poštuje njenu želju da uđe u EU i želi joj da dostojanstveno pređe taj put.

„Daj bože da uspete u tome što želite“, rekao je Lukašenko.

Kina, Rusija i Belorusija, kako je naveo, žele da imaju dobre odnose sa EU, i Srbiju niko ne osuđuje zbog saradnje sa njima jer su to države sa dobro razvijenim tehnologijama.

„Ako budete gradili dobre odnose pre svega u privredi po pitanjima koje ne možemo da rešimo u okviru Evroazijske unije onda to moramo da prihvatimo kao nešto što se mora. Mi shvatamo u kakvoj situaciji se nalazite“, rekao je Lukašenko i dodao da veruje da će Srbija dobro razmisliti i da će izabrati sa kojom unijom je isplativije i bolje da sarađuje, sa EU ili sa Evroazijskom unijom.

Lukašenko je, međutim, naveo je da će kombinovanje saradnje Srbije sa dve unije zavisiti od toga da li će EU „napokon dati mogućnost“ Srbiji da se priključi.

„Ali nemojte previše da se nadate tome, vi vidite situaciju u EU, nije im sad na dnevnom redu da dobiju nove članove već samo da sačuvaju stare“, dodao je.

On je rekao da SAD, Kina i EU drže planetu na svojim plećima i da se zalaže za očuvanje EU „kako se ceo sistem ne bi urušio“.

„Bitno je brzo se snaći u svetu… Mi ne možemo da utičemo na situaciju i samo treba da preživimo i sačuvamo svoje narode“, dodao je Lukašenko.

On je poručio Vučiću da Srbija mora da ima dobre odnose sa susedima kakvi god da su jer ih niko ne bira.

Lukašenko je rekao da je Belorusija spremna da sa Srbijom podeli svoja iskustva u mnogim oblastima, od privrede do bezbednosti i vojske u kojima je, kako je dodao, Belorusija na prvom mestu u svetu.

„Ponavljam to što sam rekao svojevremno predsedniku (SRJ Slobodanu) Miloševiću i onima koji su bili nakon Miloševića – počnite napokon da radite na svojoj vojsci, imamo iste uslove“, rekao je Lukašenko.

On se saglasio sa Vučićem da je potrebno povećati obim robne razmene koji nije u skladu sa potencijalima privrede dve zemlje.

„Čuo sam da imate režim slobodne trgovine sa pet država, ja vas pozivam da budemo šesti“, rekao je i naglasio da Srbija treba da iskoristi predsedavanje Belorusije Evroazijskom unijom koje će početi 1. februara.

Lukašenko je pozvao članove vlada dve zemlje da budu aktivniji i da ne propupštaju prilike da nadoknade robnu razmenu.

„Imamo iskustvo svetskog nivoa u oblasti digitalizacije i spremni smo da sa našom braćom to podelimo besplatno“, naveo je on.

Dodao je da će saradnja dve države u međunarodnim organizacijama ostati nepromenjena, kao i stav Belorusije prema teritorijalnom integritetu Srbije.

Dvojica predsednika juče su položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Lukašenko će tokom posete razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i obratiti se poslanicima Skupštine Srbije.

Dvojica predsednika će učestvovati i na poslovnom forumu Srbija – Belorusija na kom će govoriti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič i ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine Belorusije Vladimir Кoltovič.