Vučić: Dodatna reforma vojske, ali stajemo sa kupovinom oružja

Vesti 03. dec 201913:10 > 13:16
Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija ići na dodatnu reformu vojske, ali to ne znači dodatnu kupovinu oružja, kako to naši ljudi obično misle, već naprotiv "čak ćemo da stanemo sa kupovinom oružja ali ćemo da razvijamo na pametan način kompletan sistem odbrane" o čemu može mnogo da se nauči od Belorusije.

„Bićemo mnogo snažniji nego danas, mobilniji i brži“, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.  

PROČITAJTE JOŠ:

Vučić je rekao da je doneta takva odluka i da je danas o tome razgovarao sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

On je naglasio da Lukašenko nije samo došao u Srbiju za vreme NATO bombardovanja već je i ponudio da piloti, „beloruski junaci dolete ovde i ostave svoje avione migove“.  

„Tadašnje rukovodstvo sa Slobodanom Miloševićem je u poslednjem trenutku to otkazalo“, rekao je Vučić, navodeći da su to detalji koje javnost ne zna.  

Kako je naglasio, Srbija nikad neće zaboraviti da je Lukašenko došao u Srbiju u teškim trenucima za nju, „kada smo imali mali broj prijatelja“, podsetivši da je lako bit dobar u dobrom.  

On je, govoreći o dešavanjima u nedavnoj prošlosti, rekao da se postideo jer je, kada je Lukašeko bio na Kopaoniku, tadašnji predsednik Srbije želeo da se sretne sa njim, ali tajno, kako ne bi bili viđeni.  

„Lukašenko je odgovorio da nije ništa ukrao da bi se krio već je predsednik ponosne zelje, a ja kažem da mi je čast što razgovaramo ovde“, rekao je Vučić.  

Vučić je rekao da ga ne interesuje „šta će razne budale ovde i u drugim zemljama da kažu zbog toga“, jer on radi u interesu svoje zemlje.  

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je poručio da je uvek spreman da „našim ljudima“ kaže da probaju beloruske prozvode, navodeći da srpski gradjani možda nisu najbolje upoznati šta sve nudi ta zemlja.  

On je rekao da je Srbija kupila od Belorusije ne mali broj mašina za vatrogasce i za kop u Boru i Majdanpeku.