Novi dan sa predstavnicima Demokratske omladine uoči sastanka sa Lutovcem

Vesti 03. dec 201914:44 > 14:51
N1

Novi dan u temi jutra o novoj podeli u Demokratskoj stranci sa predstavnicima Demokratske omladine uoči najavljenog sastanka sa predsednikom stranke Zoranom Lutovcem.

Prošle subote grupa članova Demokratske stranke napustila je sednicu Glavnog odbora negodujući što su u odlučivanju o tačkama dnevnog reda u raspravi učestvovali gosti koji nisu članovi DS. Među njima su Branislav Lečić, Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena, kao i bivši ministar Slobodan Milosavljević. Onda se oglasio zamenik predsednika Demokratske stranke Saša Paunović. Rekao je da je ta grupa i ranije u javnosti osporavala „zvaničnu politiku stranke“.

Istog dana, Predsedništvo DS raspustilo je „zbog neposlušnosti“ više opštinskih odbora u Beogradu, kao i nedavno izabrano rukovodstvo stranačkog podmlatka. Iste večeri omladina DS došla je u centralu u Beogradu, gde su čekali da im se obrati predsednik stranke Zoran Lutovac. To se nije desilo u subotu uveče, ali će se, prema najavama desiti u sredu. Šta će tražiti od predsednika demokrata, kako su oni razumeli zašto su raspušteni i kakvo je njihovo viđenje suštine sukoba u Demokratskoj stranci za Novi dan govore Aleksandra Obradović i Nemanja Ivanović, predstavnici Demokratske omladine.

Štampu ovog jutra listamo sa novinarom DW Nemanjom Rujevićem.  

U delovima Dorćola je počelo izvođenje radova na izgradnji nove trase trolejbuskog saobraćaja. Od 20. novembra, kada se počelo sa izvođenjem radova, građani i građanke iz ovih ulica su se organizovali i pokrenuli lokalne proteste. Za sredu najavljuju još jedan. O tome u nastavku Novog dana.  

Savez penzionera Srbije i Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“ potpisuju Sporazum o saradnji, a cilj im su im zajedničke aktivnosti na povraćaju penzija koje su bile umanjene na osnovu Zakona o privremenom načinu isplate penzija 2014. godine. Više o tome saznaćemo od naše reporterke.    

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) poziva sve društveno odgovorne kompanije, institucije i ustanove da se odazovu pozivu na Gala donatorsko veče za izgradnju roditeljske kuće u kojoj će boraviti mališani oboleli od raka. Aukcija na kojoj će se naći rekviziti naših sportista i donatorsko veče zakazani su za četvrtak, u 19 časova, u svečanoj sali hotela „Šeraton“ u Novom Sadu. Tim povodom naša gošća je Tamara Klarić, aktivistkinja NURDOR-a.

Alternative film/video festival održaće se od 11. do 15. decembra u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Tema ovogodišnjeg festivala je Veliko ubrzanje, a prati je bogat petodnevni program. Najavljeno je preko 30 gostiju iz inostranstva, a biće prikazano preko 70 alternativnih filmova i video radova iz celog sveta – inovativnih, eksperimentalnih, istraživačkih, avangardnih, ličnih, političkih.

Gost Novog dana tim povodom je Ivan Velisavljević, iz programskog tima Festivala. U susret 13. Festivalu nauke, u nastavku proveravamo kakav program očekuje posetioce.