Jovanović: Tužilaštvo da ispita nabavku kineskih autobusa Higer u Beogradu

Vesti 03. dec 201915:03 > 15:07
N1

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović pozvao je gradsku upravu da odmah objavi ugovor sa kineskom firmom "Higer" koja je kasnila tri meseca sa isporukom autobusa za javni prevoz u Beogradu, a tužilaštvo da ispita nabavku tih autobusa. On je izjavio da je "tragično" da su ti autobusi izabrani navodno da bi što brže stigli, a da je potom njihova isporuka kasnila tri meseca.

POVEZANE VESTI

„Pošto ima mnogo bizarnih i spornih momenata u nabavci kineskih autobusa, pitam zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da li je aktivirana garancija za dobro izvršenje posla zbog kašnjenja isporuke“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je pitao Vesića da li je tačno da je isporuka autobusa „Higer“ kasnila zato što nisu imali najnovije EURO 6 dizel motore, što je standard u Evropi.

„Da li je tačno da takvi autobusi ne opslužuju nijedan drugi grad u Evropi, osim sada Beograda? Da li je tačno da je uslov na tenderu bio da je ponuđač već isporučio 4.000 gradskih autobusa u prethodne tri godine, čime su eliminisani svi konkurenti, uključujući i domaći Ikarbus, koji je nudio jeftinije autobuse sa većom zapreminom motora“, pitao je Jovanović Vesića.

Jovanović je od Vesića zatražio i odgovor na pitanje da li je tačno da je i beloruski MAZ nudio znatno jeftinije a kvalitetnije autobuse, ali su na kraju izabrani kineski autobusi sa pojedinačnom cenom od 204.000 evra po komadu.

„Da li će novih 100 zglobnih autobusa biti izabrano na pravom tenderu na kojem može da učestvuje i Ikarbus, ili će se opet praviti dilovi sa Higerom?“, upitao je Jovanović.