Evropski sud presudio da su Mališi Jevtoviću povređena prava

Vesti 03. dec 201915:30 > 15:33
Shutterstock

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu u predmetu "Jevtović protiv Srbije" u kojoj je utvrdio da su Mališi Jevtoviću povređena prava zajemčena članom 3 Evropske konvencije, koji na apsolutan način zabranjuje mučenje, nečovečno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, prenosi Beogradski centar za ljudska prava koji ga je zastupao.

Podsetimo, Mališa Jevtović osuđen je na maksimalnih 40 godina zatvora zbog surovog silovanja (u Zvezdarskoj šumi) i ubistva trogodišnje Katarine Janković 2005. godine, a njena majka, koja je bila u vezi sa Jevtovićem, za pomaganje u ovom zločinu dobila je 37 godina.

Evropski sud je utvrdio, kako navode iz Beogradskog centra, da je Jevtović zlostavljan od strane zaposlenih u službi obezbeđenja i drugih zatvorenika u Okružnom zatvoru u Beogradu u dva navrata (2007. i 2009. godine), kao i da je u periodu od 22. do 24. decembra 2011. godine pretrpeo isti tretman od strane zaposlenih u Službi za obezbeđenje Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu.

Pored pomenutih povreda, Evropski sud je oglasio Srbiju odgovornom jer nadležni pravosudni organi, a pre svega Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu i Osnovni sud u Požarevcu, nisu sproveli efikasnu i delotvornu istragu kako bi otkrili učinioce zlostavljanja i adekvatno ih kaznili. Na ovaj način, Srbija je povredila i procesni aspekt člana 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima, prenosi u saopštenju Beogradski centar za ljudska prava.

Tužilaštvo u Požarevcu je u obavezi da, kako navode, da bez daljeg odlaganja, utvrdi i krivično procesuira zaposlene u Službi za obezbeđenje Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu i, kako dodaju iz Beogradskog centra za ljudska prava, „pošalje jasnu poruku da pravosudni organi imaju nultu toleranciju na kršenje apsolutne zabrane mučenja, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja“.