Štrajk poštanskih radnika u više gradova Srbije zbog niskih zarada

Vesti 03. dec 201915:58 > 16:08
N1/Arhiva

Radnici Pošte Srbije u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi i Lazarevcu stupili su 3. decembra u štrajk, kazao je za Radio Slobodna Evropa predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović.

Nakon održanog protesta poštanskih radnika ispred Glavnog poštanskog centra Beograd u ponedeljak, zaposleni su samoinicijativno obustavili rad u Glavnom poštanskom centru Beograd.

„Danas se obustava rada proširila Beogradom, stali su šalteri, stali su poštari, i pored Beograda, prema mojim informacijama, stali su Zrenjanin i Kikinda, Lazarevac“, naveo je Pavlović.

Dodao je da štrajk nisu organizovali sindikati, već sami zaposleni zbog, kako navodi, „bednih i niskih zarada koje se kreću negde u rasponu od 32-39 hiljada dinara (od 271-330 evra) u zavisnosti od radnog staža“.

Zaposleni u pošti su i u martu 2019. organizovali štrajk u Glavnom poštanskom centru Beograd i u pošti Zrenjanin.

Štrajk je tada, prema pisanju medija, obustavljen nakon što je poštanskim radnicima, u razgovoru njihovih predstavnika s ministrom i potpredsednikom Vlade Nebojšom Stefanovićem, obećano ispunjenje dve trećine zahteva.

Pavlović kaže da je tada obećana linearna isplata zarade iz dobiti i socijalna pomoć pojedinim zaposlenima, što je i realizovano.

„Neke ključne stvari kao što je uvećavanje mase zarade što je trebalo da se desi u novembru nije u potpunosti ispunjeno. To (obećano) povećanje od 10 posto praktično uvećava tu najčešću zaradu radničku za jedno 4.000 dinara i zaposleni sa time nisu zadovoljni“, dodaje Pavlović.

Tim radnika koji je u martu pregovarao sa predstavnicima Vlade je, prema rečima Pavlovića, dobio poziv za pregovore u Vladi Srbije u sredu, 4. decembra.

U velikoj sali Pošte u Zrenjaninu radi samo jedan šalter, i to za preuzimanje pošiljki. Radnici Pošte nisu davali izjave za medije, niti informaciju o tome kada će obustava biti prekinuta. Naveli su samo da je razlog niska zarada i da je to štrajk radnika, a ne sindikalnih organizacija.