Uviđaj i obdukcija Ivića izazivaju sumnju, majka optužuje policiju za brutalnost

Vesti 03. dec 201916:50 > 19:46
Printscreen

Početkom maja prošle godine, telo 28-godišnjeg Milovana Ivića pronađeno je između zgrada u Gagarinovoj ulici u Novom Sadu. I pored teških telesnih povreda i dokaza da je mladić brutalno pretučen, između ostalog i u policijskoj stanici - zaključak i novosadskog tužilaštva i apelacije je da je mladić preminuo od kombinacije alkohola i lekova u krvi. Majka Milovana Ivića ipak ne odustaje od toga da istinu o okolnostima sinovljeve smrti potraži pred sudom.

Dvorište između zgrada u Gagarinovoj ulici u Novom Sadu – drugi maj 2018. godine. Zbog remećenja javnog reda i mira privedeni su dva mladića i devojka. Jedan od njih je bio Milovan Ivić. Njegova majka tvrdi – bio je žrtva policijske brutalnosti i za N1 prepričava ono što je njoj ispričao sin.

„Moj sin insistira, od policajca traži poziv i hoće da pozove, insistira, hoću da nazovem majku, vi nemate pravo da me tučete. S tim da mu policajac prilazi, udara ga čizmom, udara ga u rame, pada mu glava i tako oštećuje desnu arkadu, s tim da mu prilazi i više puta ga udara o glavu o taj isti beton“, priča Diana Ćelić.

Iz policijske stanice ga puštaju narednog jutra u 6 sati. U majici koju Diana i dalje čuva.

„Ja kad sam njega videla, ja nisam mogla da verujem da to radi policija. Ja sam u šoku bila, njegova glava je bila uveličana, znači dupla glava, čelo puno hematoma, znači iznad desnog oka imaju, ta arkada što je zašivena, pa su mu stavili taj flaster… Levo oko mu je bilo spušteno, usne su mu bile tamne, uši su mu bile indigo crne, desna ruka mu je bila natečena“, kazala je Diana.

Povređeni mladić je insistirao da se vrate u policijsku stanicu i da slučaj prijave. Tamo su odbili da sastave zapisnik i da im pokažu snimke sa kamera. Odlučni da unajme advokata, sve ostavljaju za sutra.

Sutra je, međutim, bilo prekasno – jer iste večeri Milovan je izašao iz stana i nikada se nije vratio. Narednog jutra, majku je probudio poziv da identifikuje njegovo telo.

Telo je pronađeno pored klupe, nedaleko od mesta gde je nesrećni mladić tokom noći još jednom brutalno pretučen. Na snimcima sa sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada se vidi kako mu prilazi pet muškaraca, napada ga i brutalno ga prebija. Tukli su ga i nogama. Na snimcima se vidi kako se jedan od napadača kači o ovu šipku i šutira ga nogama u glavu.

To su zabeležile nadzorne kamere sa okolnih zgrada. Tužilaštvo je, međutim, izolovalo snimke sa samo dve kamere, od ukupno deset, koliko su na licu mesta izbrojali stručnjaci iz Beogradskog centra za ljudska prava.

„Uviđaj je, po mom sudu, površno urađen, slike sa uviđaja su crno-bele, čak nisu ni u boji, i zamislite – u zapisniku o vršenju uviđaja i u izveštaju o kriminalistično-tehničkom pregledu mesta događaja piše: pronađeno telo mladića te starosti, utvrđeno da se radi o tom i tom licu, u džepu imao ovaj i ovaj dokument, toliko para…  Dakle, ako je to kriminalistička tehnika i ako su to neke forenzičke radnje, onda to stvarno prilično površno i netemeljno“, ocenio je Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Obdukcija pod „neobičnim okolnostima“

I obdukcija je izvršena, pod najblaže rečeno – neobičnim okolnostima. Nalazi obdukcije su u nekoliko navrata menjani, deo Milovanovih telesnih povreda nije dokumentovan, da bi na kraju bilo utvrđeno da je mladić preminuo „od kombinacije lekova i alkohola“. Nikada nije utvrđeno šta se dešavalo veče posle puštanja iz policijske stanice, nikada nije razjašnjeno šta se dešavalo u policijskoj stanici – jer su snimci sa nadzornih kamera izbrisani.

„Ne možete da dokaz jedan o učinjenom krivičnom delu dopustite da tako nestane, i da niko za to ne snosi nikakvu odgovornost. Nekoliko detalja zaista ukazuje na to da je bilo zataškavanja ili da je postojao veliki nemar koji nije podnošljiv, da uviđaj se svede na tri-četiri crne fotografije, da se sa obdukcijom ne zna šta se sve desilo, da se veruje na reč, da čas bude nalaz ovakav, čas onakav… Da to niko ne proveri, da tužilac na sve te sumnje odluči da okonča postupak – to je razlog zbog kog mi mislimo da ovaj predmet zaslužuje pažnju. Ne možete da sprovedete uviđaj smrtnog slučaja tako što ćete da slikate 3-4 fotografije crno bele, i da kažete šta lice ima u džepu. To nije detaljno istraživanje smrti… Odgovornost države postoji ne samo za zataškavanje, postoji i za nemar. Dakle,  država je obavezna po standardima EU suda za ljudska prava, dužna je da sprovede delotvornu istragu navoda o zlostavljanju i delotvornu istragu sumnjivih smrti“, kaže Ilić.

U novosadskoj policiji su za N1 negirali da je nad Milovanom Ivićem posle privođenja primenjena sila i pozvali se na zaključke tužilaštva koju je istragu o ovom slučaju zatvorilo u maju. Ni na apelaciji nisu uzeli u obzir mogućnost da je mladić preminuo od posledica prebijanja.

Beogradski centar za ljudska prava žalbu Ustavnom sudu podneo je u junu i spremni su da idu i pred Evropski sud za ljudska prava. Kažu, međutim, da im u ovom slučaju vreme nije saveznik, a od smrti Milovana Ivića prošlo je skoro 20 meseci.