Društvo sudija: Obavestiti javnost o toku istrage o smrti sudije Simeunovića

Vesti 03. dec 201916:39 > 16:56
REUTERS/Jason Reed, ilustracija

Društvo sudija Srbije pozvalo je nadležne da obaveste javnost o toku istrage o smrti sudije tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu Nebojše Simeunovića, čije je telo pronađeno na obali Dunava pre 19 godina.

Društvo sudija u saopštenju je navelo da „do danas nisu razjašnjene okolnosti i uzrok smrti“ sudije Simeunovića, čije je telo pronađeno 3. decembra 2000. godine, u Dunavu između hotela „Jugoslavija“ i Ušća.

Sudija Nebojša Simeunović u oktobru 2000. godine odbio je da izda nalog za hapšenje rudara iz „Kolubare“ – učesnika pobune protiv Slobodana Miloševića, kao i protiv Borisa Tadića, Nebojše Čovića i drugih lidera i aktivista Demokratske opozicije Srbije (DOS), a poslednji put je viđen 6. novembra 2000. godine.

Podsetimo, sudija Nebojša Simeunović (63) nestao je 7. novembra 2000. godine, a njegovom telo pronađeno je mesec dana kasnije. Prvobitno je njegov slučaj okarakterisan kao samoubistvo, a četiri godine kasnije, prema pisanju RSE, prekvalifikovan je u „nestanak“.

Njegova sestra Jelena Simeunović, u razgovoru za RSE je prošle godine rekla da je po njenog brata kobna bila noć između 3. i 4. oktobra 2000. „Moj Nebojša je, i pored neviđenog pritiska od strane predsednika suda i Državnog tužioca, odbio da potpiše nalog državnog vrha i Tužioca. Noću, između 3. i 4. oktobra, njega zove jedan policijski general, jedan bahat, ohol i nevaspitan glas, koji i dalje insistira da moj Nebojša potpiše nalog i uhapsi rudare Kolubare, rekavši da je hapšenje rudara Kolubare dogovoreno na najvišem nivou. On je mislio da će moga brata da zaplaši ako je rekao da je dogovoreno hapšenje na najvišem nivou. Moj Nebojša je po drugi put odbio da potpiše nalog državnog vrha i Tužilaštva, ali je sebi potpisao smrtnu presudu“, rekla je tada Jelena Simeunović.