Varhelji: Srbija mora da ubrza reforme na putu ka EU

Vesti 03. dec 201917:11 > 17:15
REUTERS/Francois Lenoir

Potrebno je da Srbija ubrza reforme na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je komesar za proširenje EU Oliver Varhelji i kao ključne oblasti izdvojio vladavinu prava i slobodu medija.

On je na okruglom stolu koji je posvećan procesu integracije zemlja Zapadnog Balkana podsetio da je Srbija otvorila 13 poglavlja, a radi se i na tome da se otvori još jedno.

„Proširenje Evropske unije ostaje prioritet“, poručio je Varhelji i istakao da svaka pojedinačna zemlja treba da radi na reformama tokom tog procesa.

Ukazao je i na to da ključnu odgovornost za sprovođenje reformi treba da preuzmu Vlade, uz važnu ulogu parlamenata. Prema njegovim rečima, cilj je da se doneti propisi sprovode i to u korist građana. Varhelji je dodao da su na vrhu agende ekonomski razvoj, funkcionisanje demokratskih institucija i reforma javne administracije.

„Fokus treba da bude na suštinskom uticaju tih reformi i njhovom ostvarenju na terenu“, rekao je Varhelji i dodao da će prava mera tog uspeha biti bolji životni standard, kao i sloboda ljudi.

„To je ultimativni cilj procesa proširenja“, poručio je Varhelji i dodao da ne treba voditi računa samo o otvaranju i zatvaranju poglavlja.

On je najavio da će početkom naredne godine biti predstavljeni predlozi koji će doprineti napretku tog procesa. Istakao je da će pri tome biti uzeti u obzir i pojedini problemi i zabrinutost koje su iznele zemlje članice. Naveo je i da će se razmotriti načini na koji zemlje Zapadnog Balkana mogu da se integrišu i pre zvaničnog članstva u EU, a u tom segmentu je izdvojio oblasti očuvanja živorne sredine, digitalizaciju, transport i energetiku. Poslao je ohrabrujuće poruke Albaniji i Severnoj Makedoniji za koje je rekao da su učinile ono što je od njih zatraženo i založio se da im se omogući početak pristupnih pregovora.

„Vi ste potrebni Evropi i Evropa je potrebna vama“, poručio je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli obraćajući se predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana.

„Učinićemo sve da bude primećen napredak u procesu pridruživanja i da taj proces bude uspešno priveden kraju“, rekao je Sasoli i dodao da se potreba zemalja Zapadnog Balkana da budu deo evropske zajednice poklapa sa potrebama EU.

Prema rečima Sasolija, cilj je da se taj proces privede kraju, uprkos nekim, možda i zabrinjavajućim diskusijama koje su se vodile.

„Potrebni su nam razgovor i komunikacija“, izjavio je Sasoli i istakao da je cilj jaka Evropska unija kako bi se odgovorilo brojnim izazovima, posebno onim bezbednosnim.

Zajednička poruka evropskih zvaničnika je da su zemljama Zapadnog Balkana neophodne reforme kao i da je u tome učinjeno dosta napora, a da neki napori tek treba da se učine.